Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ex-proprietarul „Universalbank” va da depoziții împotriva lui Zaharcenko

27 sep. 2016,, 13:45   Societate
2410 0
Экс-владелец молдавского «Universalbank» выступит против Захарченко в суде
Foto: vedomosti.ru

Omul de afaceri Gherman Gorbunțov, care a deținut banca moldovenească „Universalbank” pînă la falimentul acesteia în anul 2012, a confirmat că a colaborat cu colonelul MAI al Rusiei Dmitri Zaharcenko, aflat acum în dizgrație.


Într-un interviu pentru tvrain.ru Gorbunțov a recunoscut că pentru serviciile oferite afacerilor lui de către Zaharcenko colonelul primea cîte 150 de mii de euro pe lună. Omul de afaceri s-a arătat dispus să depună mărturii în instanța de judecată împotriva lui Zaharcenko, notează NOI.md.

Potrivit lui Gorbunțov, el îl cunoaște pe Zaharcenko din anul 2007. Colonelul oferea servicii Băncii de Comerț din Capitală (STB), care parțial aparținea omului de afaceri. Astfel, „luptătorul cu corupția” Zaharcenko rezolva problemele cu diferiți reprezentanți ai organelor de drept, care, potrivit lui Gorbunțov, „se interesau prea mult de activitatea STB”.


În schimbul „protecției” asigurate în MAI, Zaharcenko primea cîte 150 de mii de euro pe lună. Acești bani erau achitați prin intermediul structurilor antreprenoare ale „Căilor Ferate din Rusia”. În afară de un onorariu fixat, colonelul putea miza pe 5% din veniturile firmelor care lucrau cu monopolistul feroviar.

Gorbunțov intenționează să depună mărturii în instanța de judecată împotriva lui Zaharcenko. Potrivit omului de afaceri, colonelul MAI a fost implicat în scoaterea activelor bancare, după care Gorbunțov a fost nevoit să plece din Rusia. În anul 2009, din STB a dispărut peste un miliard de dolari SUA. Gorbunțov consideră că banii ar fi putut dispărea în urma unui atac raider comis de foștii lui clienți. Atunci Zaharcenko l-a informat eronat pe Gorbunțov, punîndu-i în pericol întreaga afacere.

Ulterior, Gorbunțov a fost impus să reînregistreze aproape toate activele din Rusia pe numelor altor proprietari, iar el a fost nevoit să se mute la Londra, unde, în martie 2012, asupra lui a fost comis un atentat, după care omul de afaceri a fost grav rănit.

Dmitri Zaharcenko a fost reținut pe 9 septembrie. El este acuzat de depășirea atribuțiilor de serviciu, primire de mită în proporții deosebit de mari și obstrucționarea justiției. În timpul perchezițiilor, în apartamentul lui Zaharcenko au fost găsiți 120 de milioane de dolari și 2 milioane de euro.

Precizăm că Gherman Gorbunțov a procurat circa 80% dintre acțiunile „Universalbank”-ului la sfîrșitul anului 2008. În martie 2011, acțiunile lui Gorbunțov de la „Universalbank” au fost scoase la licitație de către instanța de judecată din Moldova în baza unor cereri depuse de mai multe companii din Rusia. Acțiunile au fost cumpărate de compania panameză „MEP Limited”, iar Gorbunțov a calificat această tranzacție drept atac de tip raider. În luna februarie 2012, Banca Națională a Moldovei a decis lichidarea „Universalbank”-ului, din cauza insolvenței instituției.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?