Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Ex-proprietarul „Universalbank” s-a făcut văzut în istoria cu Zaharcenko

21 sep. 2016,, 12:25   Societate
2716 0
Экс-владелец «Universalbank» «засветился» в истории с Захарченко
Foto: rbc.ru

Fostul proprietar al BC „Universalbank” Gherman Gorbunțov a colaborat strîns cu colonelul rus în dizgrație Dmitri Zaharcenko.


Potrivit investigației efectuate de Agenția informațională rosbalt.ru, fostul proprietar al BC „Universalbank”, declarată falită în Moldova în 2012, i-ar fi plătit lui Dmitri Zaharcenko un salariu lunar de 150 mii de dolari SUA pentru protecția activelor sale, relatează NOI.md .

Istoria privind strînsa cooperare a fostului proprietar al BC „Universalbank” Gherman Gorbunțov cu fostul șef-adjunct al Departamentului „T” al Direcției Generale pentru Combaterea Corupției a MAI al Rusiei, colonelul Dmitri Zaharcenko a fost comunicată jurnaliștilor de către rudele și prietenii „luptătorului cu corupția” căzut în dizgrație. După cum se știe, în proprietatea lui Gorbunțov, împreună cu partenerul lui Piotr Ciuvilin, s-au aflat mai multe bănci din Rusia, totodată, el deținea active și în banca moldovenească «Universalbank».

Potrivit unor persoane care îl cunosc pe Zaharcenko, Gorbunțov l-a atras pe colonel pentru ca acesta să-i asigure acoperirea din partea MAI al Rusiei și să soluționeze diverse probleme cu organele de drept. „Luptătorul cu corupția” a fost numit chiar „securitistul” lui Gorbunțov. Gorbunțov a stabilit pentru serviciile prestate de Zaharcenko un salariu fix în sumă de 150 mii dolari SUA pe lună. Potrivit unor martori, fostul șef-adjunct al Direcției Generale pentru Combaterea Corupției a MAI al Rusiei s-a descurcat foarte bine cu obligațiile sale.

Cu toate acestea, în 2010 Gorbunțov s-a confruntat cu probleme serioase, atunci cînd din una dintre băncile sale au dispărut fără urme sume mari în valoare de peste un miliard de dolari SUA. Acest fapt a fost urmat de o serie de certuri interne, pentru ca apoi să se producă o dezbinare în parteneriatul de tandem Gorbunțov-Ciuvilin. Bancherul a fost forțat să treacă aproape toate activele sale din Rusia pe numele altor proprietari, iar el a fost nevoit să se mute la Londra. În martie 2012, în capitala Marii Britanii a avut loc un atentat la viața lui Gorbunțov, în urma căruia el s-a ales cu răni grave.

Ulterior au apărut zvonurile legate de trădarea lui Zaharcenko. Totodată, persoanele care au fost martori la acele evenimente consideră că Zaharcenko nu l-a trădat pe Gorbunțov. În opinia lor, colonelul rus a lucrat pentru întreaga echipă, din care Gherman Gorbunțov a ieșit în anumite circumstanțe.

Însuși Dmitri Zaharcenko a fost arestat la 9 septembrie. Lui i se încriminează abuz în serviciu, corupere pasivă în proporții deosebit de mari, precum și obstrucționarea justiției și blocarea investigației preliminare. În cadrul anchetei, în apartamentul său au fost găsite 120 de milioane de dolari și 2 milioane de euro.

Precizăm că la sfîrșitul anului 2008 Gherman Gorbunțov a achiziționat circa 80 la sută din acțiunile BC „Universalbank”. În martie 2011 instanța de judecată din Moldova a dispus scoaterea la licitație a acțiunilor „Universalbank” deținute de Gorbunțov pentru stingerea datoriei față de cîteva companii rusești. Acțiunile au fost procurate de către compania panameză „MPE Limited”, iar Gorbunțov a calificat această tranzacție drept „atac raider”. În februarie 2012 Banca Națională a Moldovei a adoptat decizia de a lichida „Universalbank” în legătură cu insolvabilitatea acesteia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?