X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Un businessman rus a spălat printr-o bancă moldovenească 1 miliard de dolari

17 aug. 2020,, 11:45   Economie
7500 0

Departamentul Investigații al MAI al Rusiei îl califică pe ex-coproprietarul băncii European Express Oleg Kuzmin drept unul din participanții de bază la scoaterea banilor din FR prin „schema moldovenească”. El a deschis un cont corespondent la Moldindconbank care a fost operatorul schemei și a acumulat principalele fonduri destinate scoaterii din Rusia.

Bancherului i se încriminează spălarea a peste 1 miliard de dolari. Kuzmin și-a recunoscut integral vina și poate miza pe examinarea cauzei cu procedură specială. Totodată cooperarea cu anchetă nu l-a scăpat de arest, relatează point.md cu referire la kommersant.ru.

Potrivit sursei citate, acuzațiile finale înaintate lui Oleg Kuzimin diferă substanțial de cele care figurează în dosar în etapa inițială a anchetei. Imediat după reținere bancherului i s-a încriminat infracțiunea stipulată în art.193.1 punctul 3a al CP al FR (Efectuarea operațiunilor valutare de transferare a mijloacelor bănești peste hotare cu folosirea documentelor false), iar acum în învinuire este indicată o crimă mult mai gravă, conform art.210 punctul 1 al CP al FR (Organizarea unei grupări criminale).

Potrivit Departamentului Investigații al MAI al FR, Oleg Kuzmin a fost unul dintre fondatorii grupării criminale, în care rolurile de lider le reveneau influenților politicieni moldoveni - Vladimir Plahotniuc și Veaceslav Platon, surorii celui din urmă Elena Platon, precum și bancherilor ruși din umbră Alexandr Grigoriev și Alexandr Korkin.

Potrivit anchetei, încă la finele anului 2013 Kuzmin prin Korkin a făcut cunoștință cu șeful Partidului Democrat din RM Plahotniuc, și aflînd de la cel din urmă despre lansarea așa numitei scheme moldovenești de scoatere a banilor din Rusia, a decis să participe la realizarea ei. Potrivit datelor oamenilor legii, în curînd bancherul a devenit unul dintre cei mai importanți participanți la fraudele, în care au fost implicate nu numai instituțiile creditare din Moldova și Rusia, dar și cele din Ucraina și chiar cele din Letonia.


Reamintim că potrivit „schemei moldovenești”, în Moldova erau înregistrate datoriile fictive ale companiilor ruse față de persoanele juridice și fizice locale. Ulterior în baza hotărîrilor instanțelor din Moldova, sumele corespunzătoare erau virate din conturile corespondente ale companiilor debitoare din băncile rusești. Peste 100 de firme și 20 de bănci rusești au fost implicate în fraude, potrivit materialelor organelor de control și ale celor de drept din Moldova, fiind vorba de sute de miliarde de ruble.

Banca European Express a fost inclusă în această schemă. În 2013, aceasta a deschis un cont corespondent în Moldindconbank care a fost operatorul sistemului și a acumulat banii destinați scoaterii din Rusia. Potrivit anchetei, în baza dispoziției lui Kuzmin la Sankt Petersburg și Moscova au fost selectate firmele care vor fi implicate în fraude. Aceste companii au deschis în European Express conturi în care au fost virați banii. Apoi, în baza acestor bani prin intermediul bursei a fost procurată valuta care a ajuns pe conturi corespondente în băncile străine, fiind ulterior retrasă conform deciziilor instanțelor din Moldova. Astfel, potrivit anchetei, prin banca lui Oleg Kuzmin a fost spălat peste 1 miliard de dolari (40,1 miliarde de ruble la cursul de schimb de atunci).

Între timp, poliția s-a interesat de Oleg Kuzmin abia în aprilie 2019 - la cinci ani de la retragerea licenței de la banca sa. Din 25 mai 2019 Kuzmin se află în arest. El și-a recunoscut vina și a încheiat un acord de cooperare pre-proces. Acest lucru îi oferă dreptul la o procedură specială pentru examinarea cauzei în instanță, precum și la o atenuare semnificativă a pedepsei. Cu toate acestea, acordul nu a afectat măsura de reprimare aplicată bancherului, acesta continuă să fie în arest.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?