X 
Eurovision stiri: 524
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4013

Consiliul pentru integrare europeană a fixat priorităţile pînă la sfîrşitul anului

23 sep. 2016,, 15:38   Politică
2653 1
Парламентский Совет по европейской интеграции определил приоритеты работы до конца года
Foto: moldnews.md

Consiliul parlamentar pentru integrare europeană a identificat priorităţile de lucru pînă la sfîrşitul anului.


Acestui subiect i-a fost consacrată, vineri, prima şedinţă a Consiliului, condus de preşedintele Partidului Popular European, Iurie Leancă, numit în această funcţie la sfîrşitul lunii iulie.

El a amintit că la ultima şedinţă din cadrul sesiunii de primăvară-vară Parlamentul a adoptat Declaraţia cu privire la parteneriatul naţional în domeniul integrării europene.

"Acesta este un document unic, foarte important şi complex, de la care trebuie să pornim în activitatea noastră. Trebuie să analizăm la ce etapă ne aflăm, ce s-a făcut şi ce trebuie să facem pentru apropierea Moldovei cu UE", a menţionat Leancă.

El a subliniat importanţa unui control parlamentar clar asupra activităţii Guvernului în ceea ce priveşte procesul de integrare europeană şi implementarea Acordului de asociere. Potrivit lui, pînă la sfîrşitul anului, eforturile trebuie concentrate pe cinci direcţii prioritare în care vor fi purtate discuţiile în cadrul Consiliul parlamentar pentru integrare europeană.

Este vorba de prezentarea rezultatelor celor doi ani de implementare a Acordului de creare a zonei de liber schimb aprofundat şi cuprinzător cu UE (DCFTA), discutarea problemelor legate de procesul de implementare a celui de-al treilea Pachet energetic cu UE; problemele reformei justiţiei şi combaterea corupţiei, inclusiv în structurile înalte; reluarea asistenţei financiare din partea UE; stabilirea priorităţilor de implementare a Acordului de asociere, discutarea noului Plan de acţiuni pentru 2017-2019.

"Toate acestea sînt foarte importante. Ne-am propus nişte sarcini ambiţioase, dar reale. Guvernul a făcut multe pentru semnarea noului program cu FMI, dar aceasta nu este suficient. Semnarea ne va deschide uşa spre finanţarea externă, dar urmează să mai îndeplinim un şir de condiţii pentru a primi această finanţare de la alţi parteneri de dezvoltare, inclusiv UE. Mai sînt şi datorii cu caracter subiectiv şi obiectiv. Acestea trebuie lichidate, pentru a relua susţinerea bugetului din partea UE şi a soluţiona multe alte probleme", a subliniat Leancă.

El a atras atenţia la necesitatea pregătirii pentru implementarea celui de-al treilea Pachet energetic, inclusiv realizarea interconectării cu România pentru a asigura Moldova cu alternative de aprovizionare cu resurse energetice.

"Au trecut deja doi ani de la construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni. În ultimul timp, se vorbeşte foarte puţin despre necesitatea continuării acestui proiect, precum şi de realizarea altor conectări. Se vorbeşte puţin şi am senzaţia că se face şi mai puţin", a remarcat Leancă.

El a spus că celelalte probleme vor fi discutate de Consiliul parlamentar pentru integrare europeană, care, pînă la sfîrşitul anului, va desfăşura cel puţin trei şedinţe. Vineri, şedinţa s-a desfăşurat în sala nouă a Parlamentului, numită "Sala Europa". La şedinţă au participat conducerea Parlamentului şi majoritatea membrilor Guvernului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?