Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Calmîc: Moldova va face tot posibilul pentru a relua colaborarea cu Rusia

23 sep. 2016,, 12:15   Economie
3792 8
Калмык : Молдова сделает все для возобновления сотрудничества с Россией
Foto: moldovatimes.com

Vicepremierul, ministrul Economiei, Octavian Calmîc, susţine că "Moldova va face tot posibilul pentru a relua relaţiile comercial-economice cu Rusia".


El a afirmat acest lucru joi seara, în cadrul unei emisiuni la Moldova-1.

Calmîc a recunoscut că este optimist în privinţa perspectivelor de anulare a restricţiilor impuse de Federaţia Rusă la importul produselor moldoveneşti.

"Continuăm să discutăm şi să îndeplinim Foaia de parcurs. Am avut negocieri la diferit nivel, la Moscova şi la Chişinău. Acest subiect a fost discutat de prim-ministrul Pavel Filip cu preşedintele rus, Vladimir Putin. Am primit semnale pozitive. Vom face tot posibilul pentru a relua exportul pe piaţa estică", a subliniat Calmîc.

Ministrul a menţionat că în ultimul timp Moldova a majorat considerabil exporturile în ţările UE, dar a recunoscut că "producţia moldovenească nu face faţă concurenţei pe piaţa europeană".

"Noi producem puţine mărfuri pentru piaţa UE. Din cauza neînţelegerilor dintre Uniunea Europeană şi Rusia, preţurile pe piaţa UE au scăzut mult. Vom face tot posibilul pentru a recuceri piaţa estică. Acest lucru îl doresc şi agenţii noştri economici, care au nevoie de piaţa rusă", a spus vicepremierul.

El a reiterat că, la începutul lunii octombrie, la Chişinău va sosi vicepremierul Rusiei Dmitri Rogozin, care este (împreună cu Octavian Calmîc - "I.") copreşedinte al Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică.

Calmîc şi Rogozin au început să discute problema reluării cooperării economice la începutul primăverii, după ce a fost format actual guvern al Moldovei. În iunie, Moscova a prezentat Chişinăului Foaia de parcurs, care conţine 14 puncte a căror îndeplinire este orientată spre relansarea relaţiilor comercial-economice între cele două ţări şi reluarea exporturilor de produse moldoveneşti în Rusia. Un şir de cerinţe se referă la îndeplinirea de către Moldova a diferitor înţelegeri în cadrul CSI şi contravin Acordului de asociere RM-UE.

Documentul conţine şi cerinţe geopolitice privind participarea permanentă a Moldovei la activitatea institutelor CSI, precum şi garanţii că republica va adera la noile hotărîri ce vor fi luate în cadrul CSI şi va respecta noile circumstanţe care vor apărea. În particular, pentru reducerea barierelor în relaţiile comercial-economice, Federaţia Rusă cere garantarea "îndeplinirii necondiţionate" de către Chişinău a Acordului de liber schimb din 18 octombrie 2011, precum şi a acordurilor privind certificarea, atestarea metrologică, standardizarea şi veterinăria.

Printre condiţiile Foii de parcurs se numără şi achitarea datoriei Moldovei faţă de "Gazprom", prelungirea contractului de cumpărare de către Moldova a CERS Moldovenească din Transnistria, introducerea reprezentanţilor Transnistriei şi Găgăuziei în componenţa Moldovei la negocierile cu Rusia privind cooperarea economică.

După întrevederea cu prim-ministrul Moldovei, Pavel Filip, care a avut loc săptămîna trecută la Bişkek, Vladimir Putin a declarat că "reluarea relaţiilor comercial-economice între Rusia şi Republica Moldova la nivelul anterior nu va fi posibilă fără participarea Comisiei Europene".

"Am vrea mult să fie găsit un consens în această privinţă. Însă în format bilateral nu vom mai putea face aceasta, avînd în vedere că Moldova a semnat cunoscutul acord cu Uniunea Europeană (Acordul de asociere - "I".). Neapărat avem nevoie de participarea Comisiei Europene. Sperăm că vom ajunge la anumite decizii pozitive", a spus Putin.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?