X 
Transnistria stiri: 1384
Eurovision stiri: 510

Bruxelles: România și Bulgaria nu erau pregătite să adere la UE

20 sep. 2016,, 20:00   Externe
4931 7
В Брюсселе признали: Румыния и Болгария не были готовы к принятию в ЕС
Foto: dom.ria.com

Bulgaria și România au aderat în anul 2007 la Uniunea Europeană în pofida opiniilor că aceste țări nu sînt pregătite să devină membri cu drepturi depline.


Astfel consideră Curtea de Conturi Europeană, care a făcut apel ca asemenea situații să nu se repete în procesul de extindere a UE, notează agenția bulgară „BGNES”.

Membrul Comisiei de audit Szabolcs Fazakas a relatat despre activitatea sa în calitate de șef al Comisiei pentru control bugetar (COCOBU) de pe lîngă Parlamentul European în anul 2006, prezentînd rezultatele cheltuielilor pentru pregătirea aderării la UE a statelor candidate din Balcanii de Vest, notează EurActiv.

Fazakas a menționat că în raportul Curții de Conturi din iulie 2006 era clar indicat că Sofia și București au nevoie de mai mult timp pentru a pregăti aderarea la UE, pentru ca aceste două țări să poată „corect” cheltui mijloacele europene. Funcționarul a menționat că în calitate de președinte al COCOBU a discutat la acest subiect cu comisarul European pentru extindere de atunci Olli Rehn, însă acesta a dat de înțeles că „are mîinile legate” și „este prea tîrziu de schimbat ceva”.

„Există o decizie politică cu privire la aderarea Bulgariei și României la UE la 1 ianuarie 2007”, a spus Fazakas cu referire la comisarul european.

Potrivit sursei citate, o „presiune” similară s-a făcut începînd cu anul 2003 și în privința aderării Croației la UE. Totodată, în prezent, asemenea presiuni nu se atestă, a subliniat Szabolcs Fazakas, amintind declarațiile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a spus că pînă la încheierea mandatului lui în anul 2020 nu se preconizează o nouă extindere a UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?