X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Nantoi: Clivajele etnolingvistice din Moldova trebuie odată depășite (VIDEO)

20 sep. 2016,, 13:16   Politică
3872 9

Foto: tv7.md

Proiectul de statalitate al Republicii Moldova nu este unul împlinit, consideră directorul de programe în cadrul Institutului de Politici Publice, analistul politic Oazu Nantoi, citat de NOI.md.


În opinia lui Nantoi, în urma turbulențelor politice de pe malul drept al Nistrului, au apărut întrebări față de viabilitatea proiectului statalității, iar aceste îndoieli au fost amplificate de politicienii înșiși.

„Politicienii noștri, de dragul accederii la putere, aplică principiul «divide et impera», amplificînd clivajele etno-lingviste moștenite din trecutul sovietic. Evenimentele din Ucraina, la rîndul lor, au constituit un stres-test și pentru societatea moldovenească, și pentru proiectul statalității Republicii Moldova, deoarece de atitudinea fiecăruia în parte și a societății în ansamblu față de procesele din Ucraina vecină depinde și capacitatea de supraviețuire a statului Republica Moldova”, a explicat Nantoi astăzi, în timpul prezentării studiului „Moldova între Est și Vest: viziuni din Găgăuzia și Taraclia”, realizat de IPP.

Potrivit lui Oazu Nantoi, niciuna dintre guvernările pe care le-a avut Republica Moldova nu s-a preocupat de promovarea unor politici de consolidare a societății. Analistul a precizat că procesul de consolidare a societății trebuie să aibă loc în baza criteriului de cetățenie și nu trebuie confundat cu uniformizarea.

„Da, societatea este obosită de euro-speculații, dar noi sîntem țară vecină cu UE. Stabilitatea instituțiilor unui stat de drept democratic și protejarea drepturilor fundamentale ale omului este în beneficiul tuturor cetățenilor, indiferent de originea etnică. În societatea noastră există o polarizare în ceea ce privește vectorul geopolitic, dar în realitate acest vector se referă la sistemul de valori pe care vrem să-l punem la temelia statului. Clivajele etno-lingvistice din Moldova trebuie odată și odată depășite”, a concluzionat Nantoi.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?