X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Guvernul are un scenariu în cazul în care FMI refuză să aprobe acordul cu Moldova

15 sep. 2016,, 16:04   Economie
2936 1
Правительство располагает сценарием на случай отказа МВФ утвердить Соглашение с Молдовой
Foto: ru-trade.info

Guvernul are un scenariu de acţiuni, în cazul în care, în octombrie, Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internaţional (FMI) nu va aproba Acordul cu Moldova, consideră analistul Vitalie Andrievschi.


Într-un interviu, el a spus că atunci cînd la începutul anului 2016 Partidul Democrat (PDM) a jucat cel mai important rol în crearea majorităţii de la guvernare, conducerea acestuia avea un program de acţiuni care nu prevedea finanţarea externă.

"În prima jumătate a anului, Guvernul, prin pîrghii administrative, a reuşit să majoreze veniturile la buget în urma stabilirii unei ordini atît în Codul fiscal, cît şi în Codul vamal, fapt ce a sporit considerabil veniturile la buget", a spus el.

Potrivit expertului, acest lucru a permis autorităţilor "să nu cadă în prăpastie, ci să se afle la o distanţă sigură de marginile ei".

"E rău că această guvernare nu poate să le explice clar oamenilor acţiunile şi măsurile luate pentru soluţionarea problemelor stringente ale statului. Ea are nevoie de un Mark Tkaciuk al său (consilier în timpul preşedinţiei lui Vladimir Voronin - "I."), care putea face acest lucru foarte bine", a menţionat Andrievschi.

El spune că, ținînd cont de acţiunile guvernării, de exemplu, majorarea salariilor pentru pedagogi şi medici, nu trebuie să presupunem că Guvernul admite varianta că pînă la sfîrşit de octombrie Washingtonul nu va aproba Programul de cooperare cu FMI.

"În acelaşi timp, observ interesul Guvernului față de reducerea cheltuielilor, tendinţa de a cheltui finanţele publice pe strictul necesar, pentru ca statul să funcţioneze normal. Acum se elaborează proiectul reorganizării Guvernului, care va duce la disponibilizări", consideră expertul.

Potrivit lui, în structurile centrale de administrare acest proces a început deja.

"La nicio instituţie nu se completează locurile vacante, pentru ca, mai tîrziu, în procesul reformei, oamenii să nu fie disponibilizaţi, achitîndu-le compensaţiile prevăzute pentru astfel de cazuri. Acum cei de la ministere lucrează migălos asupra îndeplinirii circularei prim-ministrului, dînd dovadă de eficienţă în activitatea lor", a remarcat Andrievschi.

În opinia lui, Guvernul mai are rezerve din care se poate completa bugetul, în primul rînd, economia subterană.

"Acest lucru îl înţeleg mai ales străinii care vin în Moldova atunci cînd văd case ridicate şi maşini de lux pe străzile Chişinăului", a spus Andrievschi, care recomandă Guvernului să coase buzunarele funcţionarilor, ca să nu ia mită.

Expertul susţine că pentru PDM, care, în esenţă, este partidul de la guvernare în RM, psihologic este important şi, mai ales, avantajos ca Programul cu FMI să fie aprobat pînă la alegerile preşedintelui din 30 octombrie.

"Însă consider că Guvernul are sarcini mai importante, de exemplu, aprobarea Programului de cooperare cu FMI de către Consiliul de directori al Fondului. Guvernul trebuie să lucreze zi şi noapte, pentru a încheia reformele iniţiate în ţară. Şi aici văd două sarcini. Prima: de a da o lovitură mortală corupţiei. A doua: de a îmbunătăţi radical calitatea serviciilor statului pentru cetăţeni", a încheiat Vitalie Andrievschi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?