X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

În Moldova va fi simplificată procedura de calculare a pensiilor

10 sep. 2016,, 09:30   Economie
8298 3
В Молдове упростят процедуру расчета пенсий
Foto: protv.md

În Moldova va fi simplificată procedura de calculare a pensiilor pentru cetățenii care au atins vîrsta de pensionare și și-au pierdut documentele care confirmă dreptul la veniturile asigurate.


Acest lucru este prevăzut de modificările la Regulamentul cu privire la modul de calculare a pensiilor, aprobate de Guvernul Moldovei din inițiativa Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, pentru soluționarea problemelor în situațiile, în care modalitatea de calcul a pensiei nu este posibilă din cauza lipsei certificatului cu privire la venitul asigurat pentru întreaga perioadă de activitate, realizată pînă la 1 ianuarie 1999.

În prezent la stabilirea pensie, solicitantul prezintă certificatul cu privire la venitul asigurat pentru 15 ani de activitate, din care se determină coeficientul individual al pensionarului.

Multe din documentele care pot confirma venitul asigurat realizat pînă la implementarea evidenţei individuale nu s-au păstrat la întreprinderi sau instituţii din cauza incendiilor, inundaţilor, conflictului armat, precum și din cauza pierderii sau distrugerii arhivelor.

Astfel, ministerul de resort a propus ca cuantumul pensiei să fie calculat în baza salariului mediu lunar pe ţară determinat pentru fiecare categorie de beneficiari (economia naţională/agricultură). Realizarea completărilor propuse nu va genera cheltuieli financiare suplimentare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?