X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Experţii din Moldova şi România au deconspirat războiul informaţional al Rusiei

26 aug. 2016,, 18:30   Politică
7286 13
Эксперты Молдовы и Румынии разоблачили информационную войну России
Foto: mail.ru

Experţii din Moldova şi România Oazu Nantoi şi Iulian Chifu au deconspirat războiul informaţional al Federaţiei Ruse şi au propus metode de combatere a acestuia.


Vineri, la Centrul de Informare şi Documentare NATO din Chişinău, ei au lansat cartea "Războiul informațional: tipizarea agresiunii informaţionale a Federaţiei Ruse". Evenimentul a fost pregătit în colaborare cu Centrul de Prevenire a Conflictelor şi Early Warning din Bucureşti, împreună cu Institutul pentru Politici Publice.

Scopul studiului a fost de a realiza tipizarea războiului informaţional al Rusiei, de a crea un sistem de praguri şi niveluri de influenţă care ar constitui referenţialul evaluării gradului de impact al războiului informaţional al Rusiei într-o terţă ţară.

"Studiul a început în noiembrie 2013 şi a durat pînă în mai 2016. În cadrul studiului am depistat diferite fenomene, precum «războiul trolilor». Ne-am pus întrebarea: de ce se investeşte atîta în războiul trolilor? Am aflat că aceasta se face cu scopul racolării. În România 35 de oameni din 100 consideră că Rusia este bună, iar Crimeea este parte a Rusiei. Problema nu constă în aceasta, căci oamenii sînt liberi să gândească cum vor. Problema este că ei sînt folosiţi pentru a influenţa asupra opiniei publice", a spus Iulian Chifu.

Autorii consideră că în războiul informaţional sînt antrenate şi partidele politice, care, prin presă, promovează o informaţie sau alta.

"Trebuie creată o comisie interdepartamentală pentru combaterea războiului informaţional şi pentru elaborarea unei strategii de luptă. De asemenea, trebuie organizate lecţii în şcoli şi universităţi, pentru ca oamenii să cunoască semnele de propagandă, de manipulare a opiniei publice şi să nu se lase influenţaţi", a spus Oazu Nantoi.

Cartea în limba română poate fi accesată în variantă electronică pe site-ul nato.md. De asemenea, poate fi procurată în variantă tipărită la preţul de 10 euro. Cartea este publicată de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române. Primul tiraj este de 1 mie de exemplare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?