X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ciobanu: Cu așa liste electorale, la alegeri poate fi desenat orice rezultat

23 aug. 2016,, 15:27   Politică
6128 4
Foto: ziarulnational.md

Comisia Electorală Centrală se face că nu vede neregulile existente în listele electorale, a declarat analistul politic Victor Ciobanu, intervievat de NOI.md.

Potrivit lui, datele furnizate de CEC cu privire la numărul alegătorilor din Republica Moldova nu corespund realității, iar în aceste condiții există riscul ca alegerile să fie fraudate. Victor Ciobanu spune că cifra oficială de 3,2 milioane de alegători este neverosimilă, întrucît depășește cifra populației stabile din țară. O dovadă a acestui fapt o constituie și datele preliminare ale Recensămîntului populației din 2014, care atestă o cifră a populației de 2,9 milioane.

„CEC-ul insistă că acea cifră de 3,2 milioane este reală, pe motiv că este luată direct din Registrul de stat al populației, care are la momentul actual circa 3,9 milioane. De unde se ia această cifră? Numărul celor care împlinesc o anumită vîrstă și obțin pașaport se adaugă la numărul populației precedente. Se scade numărul persoanelor decedate, dar nu se scade numărul celor plecați peste hotare. Sîntem într-o situație cînd cifra oficială nu corespunde cu cea reală”, a explicat Ciobanu.

În opinia intervievatului, deși problema neregulilor din listele electorale a fost semnalată în repetate rînduri de experți, Comisia Electorală continuă să o ignore.

„Este obligatoriu ca CEC să intervină în curățarea listelor electorale, există mai multe modalități de a face acest lucru, dar nu se vrea pur și simplu. Marja de eroare care poate fi cînd sînt suflete moarte, oameni plecați? Rezultatul la alegeri în așa situație poate fi desenat oricare. Este un lucru foarte serios, care trebuie să-i preocupe pe toți”, a adăugat Ciobanu.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?