Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Leancă: Vine nu doar din analiza proprie, dar și acele discuții la Bruxelles și Berlin

15 aug. 2016,, 10:00   Politică
2876 5
Лидер ЕНПМ, Юрие Лянкэ, уверен, что договор об объединении сил на выборах так и останется на бумаге
Foto: noi.md

Președintele Partidului Popular European din Moldova, fostul premier Iurie Leancă, și-a asumat un nou angajament - cel de a depune cererea de aderare la Uniunea Europeană pînă la finele mandatului actualului Parlament.


Totuși, spune deputatul, depinde foarte mult de cine va fi viitorul președinte al țării. Dacă va fi un pro-european care a doua zi după investire va demersuri în acest sens, acest ludru este posibil, asigură liderul PPEM.

„Acest angajament nou al meu, într-un fel, de a depune cererea de aderare până la finele mandatului acestui Parlament, deci pînă la finele anului 2018, vine nu doar din analiza proprie, dar și din acele discuții pe care le-am avut și la Bruxelles, și la Berlin, dar și anterior am avut anumite discuții”, a declarat Iurie Leancă în cadrul emisiunii „Realitatea Azi” de la postul de televiziune Realitatea TV.

Fostul premier a recunoscut că după decizia Marii Britanii de a părăsi Uniunea Europeană, dar și numărul mare de refugiați care au venit în țările europene în ultimul an, i-a fost teamă că Uniunea Europeană ar putea să se transforme într-o „cetate care ar ridica un zid de ăsta chinezesc pe perimetrul frontierelor sale”. „Acum să depui cererea sau în 2018, așa cum cred că este posibil, raportat la angajamentul sau dorința de a face acest lucru în 2015, așa cum ne planificasem noi în 2014 când am fost eliminat de la guvernare, era mult mai simplu atunci. Pentru că, era înaintea valului de refugiați, înaintea deciziei Marii Britanii, iar ea era țara cea mai pro-extindere. Dar, ceea ce contează, este că deși va fi mult mai greu, deși am trecut și noi printr-o perioadă în care am dat doar pretexte de neîncredere, mă refer la 2015, în special, totuși discuțiile pe care le-am avut eu cu decidenții politici, m-au făcut să fiu moderat optimist”, a spus Leancă.

Președintele PPEM, susține că totul, sau cel puțin 90%, va depinde de „ceea ce vom face noi acasă”. „Va depinde foarte mult de cine va fi viitorul președinte. Dacă nu va fi unul populist, nu va veni cu tot felul de slogane de schimbare a vectorului, dacă nu va veni un președinte care va avea nevoie nu de un an-doi pentru a cunoaște liderii occidentali, dar deja din prima zi, va avea încrederea lor, va putea demara demersuri, eu cred că astfel de șanse sunt reale. Mai ales că se bazează și pe anumite discuții pe care le-am avut”, a mai opinat deputatul neafiliat.

Realitatea.md precizează că în cadrul aceleași emisiuni, Iurie Leancă a menționat că își dorește funcția de președinte al țării pentru a vedea moldovenii „fericiți la ei acasă”, dar și „să reușim acolo unde nu am reușit până în 2014”. Cel puțin, acesta a fost răspunsul liderului PPEM oferit ieri unui cetățean din Taraclia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?