Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

De ce vrea să devină președinte și cum vede viitorul Moldovei Leancă

13 aug. 2016,, 09:15   Politică
9162 20

Foto: tribuna.md

„Îmi doresc foarte mult să văd moldovenii fericiți la ei acasă și îmi doresc să reușim acolo unde nu am reușit până în 2014”.

Acesta a fost răspunsul fostului premier Iurie Leancă, președintele Partidului Popular European din Moldova, pentru un cetățean din Taraclia care l-a întrebat de ce își dorește să devină președinte.

Potrivit lui, cu anumit efort, acest lucru este posibil. Mai ales dacă există anumită stabilitate și previzibilitate. Cât ține de acordul încheiat între PPEM și majoritatea parlamentară, potrivit lui Leancă, aceasta se bazează în proporție de 90% pe ceea ce trebuie făcut în țară.

„Ieri am fost în câteva localități, inclusiv în Taraclia, și la un moment dat un cetățean m-a întrebat de ce vreau să devin președinte. Și să știți că cam aici a fost răspunsul meu. Îmi doresc foarte mult să văd moldovenii fericiți la ei acasă și îmi doresc să reușim acolo unde nu am reușit până în 2014. Cred că această normalizare a situației, o anumită stabilitate, previzibilitate, și nu în 20 de ani, dar în 2, 3, 4 ani, dacă există o coeziune, obiective foarte clare, nu un pas înainte și doi pași înapoi. Știu că va fi complicat, știu că există interese ascunse, rezitență, dar știu că e posibil. Uitați-vă la exemplul României și atunci acest lucru mă face să fiu încrezător că e posibil acest lucru”, a spus Iurie Leancă la emisiunea „Realitatea Azi” de la postul de televiziune Realitatea TV.

Potrivit liderului PPEM, este pentru prima dată când la nivel parlamentar au fost fixate câteva obiective inedite, cum ar fi solicitarea către Uniunea Europeană de a trimite aici în Moldova o misiune pe reforma Justiției, despre care a vorbit încă în 2014, în calitatea sa de prim-ministru.

„Atunci am fost dat la o parte și misiunea a rămas neimplementată. Iată acum ne propunem acest lucru și am obținut această susținere din partea majorității parlamentare, astfel încât, iată în septembrie am platforma să merg la Bruxelles, în alte capitale europene, să pledez pentru acest obiectiv și să revenim acasă. Eu aș vrea să văd printre cei care au criticat acest angajament al nostru într-o situație de răscruce pentru țară, când țara poate reveni la normalitate, continua reformele inițiate din 2009 încoace și, în mod special, să se preocupe în domenii unde nu am reușit aproape deloc, e vorba de Justiție și lupta împotriva corupției, să vină cu abordări foarte punctuale ce exact nu le place în această declarație. Mai ales că acodrul este deschis și pentru alte partide”, spus fostul premier.

Iurie Leancă a recunoscut că, la începutul anului, când a fost votat Guvernul, a avut o atitudine critică „față de felul cum a fost constituită alianța” și „felul cum a fost ales Guvernul”, iar asta „s-a pliat cumva și pe atitudinea majorității societății, din partea partenerilor noștri de dezvoltare”.

Iurie Leancă: „Nu credeam că țara va reuși să iasă chiar și din primăvară, fiindcă situația financiară era una foarte complicată. Nu credeam în abilitatea de a găsi un numitor comun cu FMI-ul, ceea ce ar permite nu doar să vină mai mulți bani în țară, dar asta înseamnă că și FMI-ul, și Uniunea Europeană, obține pârghii suplimentare pentru a face presiuni pe noi să facem ordine în sectorul bancar, să facem ordine în ceea ce privește această reformă a Justiției”.

„Atunci într-adevăr a fost o situație de neîncredere. De atunci până acum au fost mișcări diferite, nu pot să spun că toate au fost doar într-un context pozitiv, dar au fost. În țară ceva s-a întâmplat, neunivoc, dar cu anumite elemente de stabilizare, cu anumite elemente și pozitive, apreciate și de cei din afară. În situația în care evoluțiile pe plan regional au avut o întorsătură destul de dramatică, iată analiza acestor evoluții, și interne și externe, de care nu putem face abstracție, ne-au convins pe mine și pe colegii mei, să facem acești pași”, a spus Leancă.

Totodată, potrivit fostului premier, deși atunci când ia o decizie importantă, cere sfatul „prietenilor din afara țării”, „decizia cea mai importantă a fost luată la Consiliul Național (n.red. al PPEM)”. Fiindcă prietenii din afară ne sugerează, vin cu un punct de vedere, dar decizia cea mai importantă revine membrilor partidului”, a conchis Leancă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?