X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Tulbure: în anii de independenţă Moldova s-a întors la feudalism

10 aug. 2016,, 15:30   Politică
4904 8
Тулбуре: За годы независимости Молдова совершила откат к феодализму
Foto: realitatea.md

Anii de independenţă a Republicii Moldova au fost o perioadă de degradare socială generală, de demodernizare, de întoarce la feudalism în multe privinţe", consideră fostul reprezentant al RM la ONU, activistul Alexei Tulbure.


Solicitat de corespondentul INFOTAG, el a menţionat că "astăzi Moldova este condusă de oameni după care plînge închisoarea".

În opinia sa, societatea moldovenească este dezbinată pe mai multe criterii: identitate, atitudine faţă de trecut, vector al dezvoltării ţării.

"Situaţia se complică și prin faptul că elitele nu tind să ajute la depăşirea acestei dezbinări. Dimpotrivă, guvernarea şi clasa politică încurajează lipsa de unitate în societatea moldovenească, deoarece acest lucru creează posibilităţi enorme pentru manipulare", consideră fostul deputat.

Potrivit lui, în decursul unui sfert de veac ţara nu a cunoscut, practic, niciun fel de dezvoltare economică.

"Nu au apărut industrii noi, capacităţile de producere s-au redus şi locurile de muncă, la fel. Astăzi, unui pensionar îi revine un angajat, ceea ce arată nu prelungirea vieţii pensionarilor, ci situaţia catastrofală din economie, unde sînt foarte puţine locuri de muncă. Cea mai activă economic (şi politic) parte a populaţiei a părăsit ţara în căutare de lucru şi de venituri", consideră Tulbure.

El a remarcat că, în urma migraţiei masive a moldovenilor, situaţia demografică din ţară a devenit catastrofală.

"Tineretul şi generaţia mijlocie au părăsit republica. Aici au rămas doar copiii, bătrînii, guvernarea tîlhărească, opoziţia coruptă şi cei care se pregătesc să emigreze", a spus Tulbure.

Potrivit lui, în aceste condiţii "schimbarea puterii în Moldova este principalul subiect pe ordinea de zi".

"Guvernanţii actuali prezintă un pericol imens pentru ţară şi trebuie înlăturaţi. Însă schimbarea puterii trebuie să ducă la schimbări fundamentale. Pentru aceasta este nevoie de forţe politice care au un program de transformare, o imagine clară a viitorului ţării: ce va deveni Moldova peste 25 de ani. Deocamdată, nu văd un astfel de program la principalele partide politice", a spus Tulbure.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?