Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

Moldova a obţinut progrese în domeniul siguranţei alimentelor

10 aug. 2016,, 09:17   Economie
3244 0
Молдова добилась прогресса в области безопасности пищевых продуктов
Foto: salon.su

Moldova şi Georgia au obţinut progrese în domeniul siguranţei alimentelor şi protecţiei drepturilor consumatorilor, după semnarea acordurilor de asociere cu Uniunea Europeană, comunică NOI.md.


Acest fapt l-a comunicat Centrul de Informaţii al Vecinătăţii Europene, menţionînd că progresul reformelor în domeniul securităţii alimentelor şi protecţiei consumatorilor în Moldova şi Georgia, după semnarea de către aceste ţări a acordurilor de asociere (AA) cu UE a fost în centrul atenţiei conferinţei, care a avut loc la Tbilisi, capitala Georgiei.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Europei în Georgia şi s-a desfăşurat în cadrul proiectului finanţat de UE pentru ajustarea transparentă a legislaţiei şi practicilor în sfera măsurilor sanitare în Georgia şi Moldova la politica UE în acest domeniu.

La conferinţă au participat experţi europeni, georgieni şi moldoveni, care au evaluat progresul în realizarea acordurilor respective cu UE în domeniul siguranţei alimentelor şi protecţiei drepturilor consumatorilor, precum şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor, Organizaţiei pentru Agricultură a ONU, precum şi Asociaţiei Producătorilor de Lactate din Estonia.

Dezbaterile s-au axat pe sistemele de control a siguranţei alimentelor, transparenţa inspectării întreprinderilor de produse alimentare, participării societăţii civile la reforme, evaluarea riscurilor în domeniul măsurilor sanitare şi fitosanitare (SFS), precum şi pe colaborarea între instituţiile de stat, care se ocupă de problemele siguranţei alimentelor şi protecţiei drepturilor consumatorilor.

În cadrul evenimentului participanţii au examinat, de asemenea, problemele şi perspectivele ce ţin de reformele SFS în ambele ţări.

În opinia Uniunii Europene, graţie semnării acordurilor de asociere, relaţiile Moldovei şi Georgiei cu UE au trecut într-o nouă fază, deoarece AA şi Acordul privind zona comerţului liber aprofundat şi atotcuprinzător (DCFTA) prevăd reforme juridice şi economice pentru apropierea acestor ţări de Europa.

Sferele siguranţei alimentelor şi protecţiei drepturilor consumatorilor au fost afectate considerabil de aceste acorduri, deoarece atît Georgia, cît şi Moldova, realizează în prezent reforme pentru ajustarea legislaţiei şi practicilor SRS la standardele şi normele UE.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?