X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Chironda: Referendumul este unicul instrument prin care oamenii pot să schimbe situația

3 aug. 2016,, 12:30   Capitala
2992 2
Киронда: Киртоакэ заставляет киишнёвцев думать о вымышленных проблемах
Foto: stiripozitive.eu

Referendumul în chestiunea demiterii Primarului General al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă continuă să fie singurul instrument al cetățenilor pentru schimbarea situației în capitală.


Cetățenii au dreptul să-și exprime dezacordul cu politica actualelor autorități care îi face să se preocupe de probleme inventate. Anunțul a fost făcut la 3 august în direct la postul de radio „Europa Liberă” de către activistul civic Victor Chironda, relatează NOI.md.

Potrivit activistului civic, la organizarea referendumului membrii grupului de inițiativă se ghidează, în primul rînd, de normele legislative. „Dreptul de a organiza un referendum local este unul din drepturile fundamentale ale cetățenilor și ale locuitorilor unei comunități. Este practic unicul instrument prin care oamenii pot să atragă atenția asupra problemelor lor și să schimbe cumva situația”, a menționat Chironda.

„De obicei, în campaniile electorale, cetățenii devin ostaticii discuțiilor și războaielor geopolitice și nu li se permite să-și exercite votul așa cum ar vrea ei. Pentru că sînt puși în situația să aleagă între est și vest, între mîna Moscovei și adevărul istoric, în timp ce referendumul este o posibilitate de a oferi o notă, o apreciere a administrației orașului și a ceea ce fac ei”, - a declarat membrul grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului care, în opinia activistului, inventează probleme noi în locul să soluționeze cele existente.

Chironda a menționat că responsabilitatea pentru problemele legate de gestiunea orașului îi revine nu numai lui Chirtoacă, dar și întregii administrații. „Dorin Chirtoacă este obligat să răspundă nu doar pentru sine, cît și pentru colegii săi, subalternii săi pe care îi conduce și îi numește în funcție. Foarte mulți din oamenii de acolo lucrează doar pentru că Dorin Chirtoacă le ține apărarea. De exemplu, șeful direcției transport, domnul Gamrețchi, a fost demis (de Consiliul Municipal – nota red.) deja de trei ori. Însă pentru că Primarul Dorin Chirtoacă insistă ca Gamrețchi să rămînă în funcție, el continue să-și exercite atribuțiile de serviciu și să gestioneze proiecte investiționale de infrastructură de mare anvergură în oraș”, a specificat activistul, adăugînd că doar referendumul va putea schimba situația și destitui pe cei care nu exercită atribuțiile de serviciu.

Anterior reprezentanții societății civile, fracțiunii socialiștilor, comuniștilor și celor fără de partid, cei ai „Partidului Nostru” și Partidului Popular European în cadrul Consiliului Municipal Chișinău au fost de acord că singura modalitate de a-l destitui pe Chirtoacă poate fi plebiscitul. Acesta poate fi inițiat în cazul, în care se va reuși să se adune 10 la sută din semnăturile locuitorilor municipiului Chișinău. La alegerile locale din 2015 numărul alegătorilor înregistrați a constituit circa 628 mii de persoane. Astfel, este necesar să se colecteze 62800 de semnături.

Grupul de colectare a semnăturilor în sprijinul demiterii lui Chirtoacă a fost constituit la 18 iulie. El este format din circa 500 de persoane care intenționează să colecteze numărul necesar de semnături ale chișinăuienilor pentru inițierea referendumului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?