Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Moldova va prelua practici moderne în viticultură

1 aug. 2016,, 13:30   Business
3657 5
Молдова заимствует современные методы виноделия
Foto: noi.md

Republica Moldova va prelua de la România tehnici moderne de vinificație, relatează NOI.md.


Potrivit unui comunicat al Oficiului Național al Viei și Vinului (ONVV), reprezentanții a 12 companii vinicole, dintre care 2 mici producători de vinuri, s-au aflat săptămîna trecută într-o vizită de studiu în România. Vizita programată pentru perioada 25-29 iulie curent este parte a Programului de ameliorare a calității produselor vitivinicole (PQUP) a Proiectului de competitivitate al USAID Moldova și a fost organizată în colaborare cu Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) și în coordonare cu Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole din România.

Vicedirectorul Proiectului de competitivitate al USAID Moldova, Diana Lazăr, a spus că unul dintre obiectivele Proiectului este de a spori calitatea vinurilor și productivitatea companiilor vitivinicole. „Aceasta nu se poate realiza fără utilizarea practicilor moderne în domeniul viticulturii. Or, vizita de studiu are drept scop susținerea companiilor care sînt în proces de implementare a programelor de ameliorare a calității și dezvoltare de noi produse vinicole compatibile cu standardele IGP/DOP și ale brandului de țară Vinul Moldovei”, a menționat Diana Lazăr.

Agenda a cuprins vizite la cele mai reprezentative companii vinicole și producători de struguri din regiunea Moldovei din România, regiune similară condițiilor din Republica Moldova, precum și la unități de cercetare și stațiuni didactice și experimentale. Participanții au avut ocazia să cunoască cele mai bune practici locale în privința: proiectării plantaţiilor; transferului proiectului în natură; înfiinţării plantaţiilor; îngrijirii plantaţiilor tinere; îngrijirii plantaţiilor pe rod; recoltării strugurilor; alegerii soiului altoiului şi portaltoiului; lucrărilor de îngrijire a butucilor și altele.

Gheorghe Gogu, mic producător de vin, a remarcat: „Practicile de viticultură ale colegilor români au evoluat pentru a se adapta demersului de producere a vinului de calitate, ceea ce corespunde scopului pe care ni-l propunem ca mic producător de vinuri. Am avut ocazia să ne convingem că trebuie să majorăm considerabil numărul de butuci la un hectar, să lucrăm mai mult în vie, să gestionăm şi să reglăm roadele la un butuc, precum și să adaptăm tehnicile de tăiere şi întreţinere a viţei-de-vie.”

Cristina Răileanu, șefă de sector viticol a specificat: „70 % din calitatea unui vin depinde de calitatea strugurilor, de aceea viticultura trebuie modernizată odată cu echiparea vinăriilor. Din păcate, în Republica Moldova viticultura a fost ignorată, însă prin aceste schimburi de experienţe ne convingem că paradigma de producere trebuie schimbată în favoarea producerii vinurilor cu Indicaţie Geografică Protejată, precum şi cu Denumire de Origine Protejată.”

9 companii dintre cele participante sînt beneficiare ale granturilor Proiectului de competitivitate al USAID Moldova, destinate susținerii modernizării tehnologiilor și practicilor de producere a vinurilor. Cheltuielile legate de transport și cazare pentru această vizită, de asemenea, au fost acoperite de Proiectul de competitivitate al USAID Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?