X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Expert: Anii de independenţă ai Moldovei nu conţin realizări marcante

29 iul. 2016,, 15:30   Politică
4053 15
Эксперт: "Годы независимости Молдовы не отмечены весомыми достижениями"
Foto: europalibera.org

„Cei 25 de ani de independenţă ai Moldovei nu s-au evidenţiat prin realizări: ţara este divizată teritorial, populaţia nu a depăşit fenomenul neîncrederii, avînd o percepţie dispersată despre realităţile din jur, statul nu are nici idee naţională, nici simţ de responsabilitate pentru soarta cetăţenilor", consideră expertul militar Ion Leahu.


El a spus că "actuala stare a republicii nu este consecinţa erorilor, ci o falimentare intenţionată de către guvernanţii săi".

"Nu sînt sigur că în lume se va mai găsi un stat care şi-a permis aşa ceva", presupune expertul.

Leahu a precizat că Moldova nu a avut nicio conducere care nu ar fi comis acte de corupţie sau delapidări de fonduri publice.

În opinia lui, "guvernanţii nu s-au decis ce este Moldova: un stat suveran şi independent sau parte a ceva mai mare, cu care a pierdut legătura".

"Politicienii au oscilat dintr-o extremă în alta, subminînd statalitatea şubredă. Totodată, persoanele care locuiesc în republică, dar nu se consideră un tot întreg cu acest plai, automat au primit cetăţenie şi drept de vot. Primul preşedinte al RM, Mircea Snegur, de cîteva ori şi-a schimbat opinia despre suveranitatea ţării şi, împreună cu el, şi societatea", consideră Leahu.

"Clasa politică într-un mod barbar a distrus industria, iar cernoziomurile bogate ale ţării nu sînt folosite conform destinaţiei", a spus expertul.

Referindu-se la politica externă, Leahu a menţionat că în tot acest răstimp autorităţile "au flirtat pe două dimensiuni".

"Chiar şi unui copil îi este clar că Rusia nu ne aduce democratizare, dezvoltare tehnologică modernă şi valori umane. Totuşi toate guvernele au flirtat cu Kremlinul, mizînd pe deschiderea pieţei ruseşti. Nu există o asemenea perspectivă. Ultima foaie de parcurs elaborată de Rusia arată clar acest fapt. Ce ni se spune de acolo: "Moldova, rupeţi relaţiile cu Uniunea Europeană, dar pieţele FR pentru vinuri şi produsele agricole deocamdată nu le vom deschide, dacă le vom deschide", a spus el.

Expertul conchide că "pe o asemenea notă de incertitudine au şi trecut cei 25 de ani de independenţă a Moldovei, pe care, de facto, i-a pierdut".


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?