X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Ministrul Finanţelor al Ucrainei: Noi nu vom restitui Rusiei „datoria lui Ianukovici”

27 iul. 2016,, 23:00   Externe
3941 5
Глава Минфина Украины: Мы не отдадим России «долг Януковича»
Foto: espreso.tv

Ucraina nu trebuie să restituie Federației Ruse 3 miliarde de dolari pe care i-a primit Victor Ianukovici. Acest fapt l-a declarat ministrul Finanţelor al Ucrainei, Alexandr Daniliuk, comunică Еспресо.TV.


„Acesta a fost un credit politic pe care ne-au impus să-l luăm”, a explicat ministrul.

Potrivit lui Daniliuk, aceste mijloace pe atunci puteau fi utilizate pentru diverse plăţi în stat.

„Poziţia noastră este că noi nu trebuie să restituim aceşti bani”, a spus Daniliuk.

Anterior, preşedintele Ucrainei, Piotr Poroşenko, a semnat legea care prelungea acţiunea moratoriului la plata datoriei de 3 mld. dolari la aşa-numitul “credit Ianukovici”. Pînă la intrarea în vigoare a modificărilor adoptate la legislaţie, data finală a moratoriului este 1 iulie 2016.

- În toamna anului 2013, preşedintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a propus lui Victor Ianukovici un credit în valoare de 15 mld. dolari, din care Ucraina a primit doar 3 mld. dolari. Aceasta s-a întîmplat după refuzul lui Ianukovici de a semna asocierea cu UE, ceea ce a servit drept început al Euromaidanului.
- Ianukovici a fugit în Rusia la sfîrşitul lui februarie 2014.
- În toamna anului 2015, Ucraina şi-a restructurat datoriile externe faţă de investitorii privaţi prin emiterea obligaţiunilor în valoare de 12 mld. dolari.
- Rusiei i s-au propus aceleaşi condiţii de restructurare.
- La 17 februarie, Rusia a depus recurs împotriva Ucrainei la Curtea Supremă de la Londra pentru recuperarea datoriei de 3 mld. dolari.

Partea ucraineană intenţionează să-şi apere ferm interesele în cadrul acestei datorii.

- Ministerul Finanţelor al Ucrainei a menţionat că este gata să se apere de toate acuzaţiile părţii ruse privind litigiul datoriei şi se pregătește minuţios de proces. Ministerul Finanţelor însă nu va face publice detaliile acestei pregătiri şi ale strategiei apărării.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?