X 
Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Chișinăul a anunțat condițiile de trecere prin Transnistria a carburanților din Ucraina pe calea ferată

22 iul. 2016,, 14:30   Societate
3603 1
Foto: mail.ru

Chișinăul a anunțat condițiile de trecere prin Transnistria a carburanților din Ucraina pe calea ferată, prin stațiile „Cuciurgan-Export” și „Slobodka-Export”, transmite NOI.md.


Surse din cadrul MAE al nerecunoscutei RMN, această problemă a fost discutată în incinta Oficiului Misiunii OSCE la Chișinău, în cadrul ședinței ordinare a grupului de experți (de lucru) pentru problemele transportului feroviar și comunicații cu participarea reprezentanților organelor vamale ale Moldovei și Transnistriei.

Ședința a fost inițiată de partea transnistreană în legătură cu situația critică de pe piața produselor petroliere din Transnistria, apărute în urma blocării de către Moldova și Ucraina a livrărilor acestor produse în regiune, precum și din cauza eschivării părții moldovenești, în ultima o lună și jumătate, de la desfășurarea ședinței experților, convenite anterior, la stația feroviară „Bender-2”.

În prezent, în Transnistria este blocată circulația încărcăturilor de import prin stațiile „Cuciurgan-export” și „Slobodka-Export” (atît de pe teritoriul Ucrainei, cît și a tranzitului prin Ucraina). În legătură cu aceasta, este imposibilă livrarea în Transnistria a unui șir de mărfuri, inclusiv a carburanților.

În cadrul ședinței experților, partea transnistreană a chemat participanții să revină la schemele logistice optime pentru operatorii feroviari și agenții economici din Transnistria și Moldova de livrare a mărfurilor din/prin teritoriul Ucrainei, stabilite de Moldova, Ucraina și Transnistria în martie-iunie 2012.

La rîndul său, delegația Moldovei a declarat că înțelegerile convenite în vederea dezvoltării Acordului de protocol privind reluarea completă a circulației feroviare a mărfurilor prin teritoriul Transnistriei din 30 martie 2012, nu au fost implementate în legislația internă a RM și, prin urmare, nu pot fi îndeplinite în deplină măsură de partea moldovenească.

Experții moldoveni au condiționat reluarea livrărilor de carburanți prin punctele feroviare de trecere a frontierei Transnistriei și Ucrainei printr-un șir de măsuri preliminare, printre care obținerea de către importatorii din Transnistria a tuturor documentelor permisive ce se dublează pentru importul carburanților în Moldova, revizuirea acordurilor existente dintre organele vamale ale părților privind cooperarea în zonele comune de control vamal la stațiile „Bender-2” și „Rîbnița”, precum și construcția unor obiecte de infrastructură suplimentare în cadrul acestor stații.

Partea transnistreană a calificat aceste condiții drept inacceptabile și care contravin spiritului și prevederilor acordurilor privind principiile reluării complete a comunicării feroviare prin teritoriul Transnistriei din 30 martie 2012.

Deoarece perpetuarea acestei situații problematice amenință Transnistria cu o criză termoenergetică serioasă și derapajul Chișinăului și Tiraspolului spre o confruntare pe calea ferată, partea transnistreană a chemat din nou mediatorii și observatorii să studieze inițiativa privind desfășurarea în timpul apropiat la Tiraspol a unei ședințe extraordinare a participanților la procesul de negocieri în formatul „5+2”pentru examinarea și identificarea cît mai urgentă a problemei existente.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?