X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

Voronin: Decizia privind alegerile prezidenţiale directe “lovitură constituţională"

14 iul. 2016,, 09:15   Politică
4550 4
Воронин назвал решение о прямых выборах президента "конституционным переворотом"
Foto: noi.md

Preşedintele Partidului Comuniştilor (PCRM), Vladimir Voronin, a declarat că "decizia Curţii Constituţionale din 4 martie 2016 de trecere la alegeri prezidenţiale directe este o "lovitură de stat constituţională".


Declaraţia a fost făcută miercuri, la întrevederea cu delegaţie Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (BIDDO), care monitorizează campaniile electorale în cadrul OSCE.

"Constituţia poate fi modificată sau prin vot în Parlament sau prin referendum. Membrii CCM nu au dreptul să facă schimbări la Legea Supremă. Asemenea fărădelege judiciară a fost posibilă inclusiv graţie lipsei unei critici de rigoare şi obiectivităţii din partea unor structuri europene şi internaţionale la adresa autorităţilor moldoveneşti pe parcursul ultimilor şapte ani", a spus Voronin.

El a amintit că PCRM încă în 2012 a constat "capturarea statului de către aventurişti politici, corupţi, hoţi şi bandiţi".

"Unicul scop al ultimelor modificări la Codul electoral este ca cei care au capturat RM să se menţină la putere. Este un paradox că până acum nu a fost publicată varianta finală a Codului electoral adoptat de majoritatea parlamentară. Şi asta în situaţia în care până la începerea procedurilor preelectorale, de înaintare a candidaţilor, au rămas circa 45 de zile", a subliniat Voronin, amintind reprezentanţilor BIDDO/OSCE că "în timpul guvernării PCRM partenerii externi insistau categoric asupra inadmisibilităţii modificărilor la Codul electoral cu şase luni pînă la alegeri".

Liderul comuniştilor a menţionat că "toate scrutinele din ţară, o dată cu venirea la putere a aşa-ziselor Alianţe pentru integrare europeană, au fost fraudate".

"Reprezentanţii guvernării au elaborat şi aplică cu succes circa 30 de scheme diferite de falsificare", a menţionat Voronin.

Deputaţii fracţiunii PCRM au vorbit despre cîteva cele mai cunoscute mecanismele de fraudare - manipularea listelor de alegători, mituirea electoratului, "caruseluri", eliberarea necontrolată a anexei buletinului de identitate şi formularului Nr.9, scheme speciale de vot peste hotare.

"Una din măsurile primordiale de prevenire a fraudării alegerilor trebuie să fie introducerea sistemului electronic de vot, precum şi asigurarea accesului egal al concurenţilor electoral la sursele media", consideră comuniştii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?