X 
Transnistria stiri: 1383
Eurovision stiri: 506

Iușcenko despre costul integrării europene pentru Moldova și Ucraina

13 iul. 2016,, 11:07   Politică
4607 5

Foto: nr2.ru

Republica Moldova și Ucraina au viitor european, dar Europa trebuie să înveţe să vorbească la unison, consideră fostul președinte al Ucrainei Victor Iușcenko. Declarația a fost făcută într-un interviu exclusiv acordat Europei Libere, notează NOI.md.


Întrebat care este costul integrării europene pentru aceste două țări, fostul demnitar ucrainean a remarcat că aceste națiuni trec astăzi prin cea mai grea și costisitoare încercare cu vecinul din nord.

„Conflictul principal este între două politici: cea a Rusiei feudale, autocratice, și cea a Uniunii Europene. Aceasta este esența conflictului de care suferă astăzi Ucraina, Moldova, Georgia, Azerbaidjanul, Karabahul de Munte etc. În Europa sînt șapte conflicte, dintre care șase – în Est. În fiecare dintre aceste conflicte din Est agresoare este Federația Rusă. Parcă se poate spune: aceasta este «problema moldovenească», «problema georgiană», «problema azerbaidjană»? Nu, domnilor, aceasta este problema voastră. Este o problemă geopolitică. Conflictele declanșate în Moldova sau în Ucraina, sau în Georgia sînt în exclusivitate conflicte geopolitice, nu naționale. Este o ciocnire dintre două politici europene diferite. Și acestor conflicte li se poate pune capăt cu instrumentarul geopolitic, nu cu instrumentarul naţional și nu cu instrumentarul intern”, a explicat Victor Iușcenko.

Potrivit fostului șef de stat ucrainean, conflictele menționatate trebuie să fie pe agenda familiei europene, întrucît Europa ar avea de zeci de ori mai multe pîrghii pentru soluționarea lor. În ciuda problemelor nesoluționate, Victor Iușcenko crede în perspectiva europeană a Moldovei și Ucrainei.

„Recunosc că nu îmi este pe plac tot ce se întîmplă în Europa, inclusiv la ziua de azi. Mi-aș dori ca Europa să înveţe să vorbească, dacă nu într-un glas, măcar la unison. Aş vrea că în Europa să apară un Churchill sau de Gaulle. Îmi doresc ca Europa să fie mai puternică, mai viguroasă şi să aibă obiective mai bine determinate. Vorbim despre faptul că noi construim un spaţiu european, dar pentru acest spaţiu trebuie să și luptăm”, a concluzionat Victor Iușcenko.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?