X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Gaiciuc: Reintegrarea țării și retragerea trupelor ruse din Moldova este posibilă

12 iul. 2016,, 11:16   Politică
3836 6

Gaiciuc: Reintegrarea țării și retragerea trupelor ruse din Moldova este posibilă
Foto : noi.md

Atunci cînd vor apărea toate premisele necesare pentru soluționarea conflictului transnistrean, Federația Rusă nu va avea de ales și își va retrage trupele din stînga Nistrului, consideră fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc, citat de NOI.md.


Într-un interviu acordat Europei Libere, Gaiciuc a explicat că atît partea rusă, cît și cea moldovenească condiționează soluționarea acestei probleme, iar în consecință negocierile bat pasul pe loc.

„Federaţia Rusă pune alte condiţii că: «Noi vom retrage trupele militare atunci cînd va fi rezolvată problema politică de reglementare a conflictului». Noi condiţionăm şi ei condiţionează. Va fi posibilă retragerea trupelor, în mare parte, aceasta depinde de Chişinău, ca să creăm un stat democratic, o situaţie în Republica Moldova de prosperare economică. Și eu sînt foarte convins că este posibil de a reintegra ţara. Şi atunci cînd apar toate premisele de rezolvare a problemei, nu va avea de ales Federaţia Rusă şi îşi va retrage trupele”, a remarcat Victor Gaiciuc.

Fostul ministru al Apărării mai este de părere că Moldova este în drept și poate cere transformarea contingentului forțelor de menținere a păcii în unul civil, prin recunoașterea statutului de neutralitate la nivel internațional. „Aceasta e o premisă foarte importantă pentru a cere de la Federaţia Rusă să-şi scoată trupele sau să le înlocuim cu trupele internaţionale din cadrul OSCE. Poate sînt puţin romantic, dar consider că este posibil de reintegrat ţara, de creat condiţii ca poporul nostru să trăiască bine”, spune Gaiciuc.

Comentînd declarațiile recente ale vicepremierului rus Dmitri Rogozin, fostul ministru a menționat că asemenea abordări, care, în opinia lui, se atestă, contribuie la încingerea spiritelor și complică sarcina găsirii unui consens.

„Cu regret, avem şi aşa politicieni. Şi dintr-o parte, şi din alta sînt care nu contribuie la calmarea spiritelor, la aducerea la acel consens pe care îl dorim, să fie pace, să fie dezarmare cît mai mare, ca să fie cît mai puţin pericol de a izbucni un război. Din păcate, aceste declaraţii nu fac decît să incite spiritele celor care doresc să fie cît mai mare tensiune, cît mai mult armament, cît mai mulţi militari ca să ţină situaţia aşa cum este astăzi”, a concluzionat Victor Gaiciuc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?