X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Victimele celui de-al doilea val de deportări, comemorate la Chișinău

6 iul. 2016,, 09:44   Societate
2766 7
Foto: timpul.md

Cu prilejul marcării a 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări, astăzi, la Chișinău, au loc acțiuni de comemorare a victimelor, notează NOI.md.


Cu această ocazie, premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu au depus flori la monumentul „Trenul durerii” din scuarul gării feroviare.

„Este o datorie morală a noastră. E firesc și creștinește să comemorăm victimele. 6 iulie 1949 a reprezentat de fapt apogeul terorii deportărilor. Au fost deportați în Siberia mai mulți moldoveni, care au reprezentat elita Moldovei. Să ne amintim de lecțiile dure al istoriei, trebuie să avem toleranță în societate și să facem tot posibilul pentru ca așa lucruri de oroare să nu se mai repete niciodată”, a declarat astăzi Filip.

Președintele Nicolae Timofti a dispus ca astăzi în toate localitățile țării drapelele să fie coborîte în bernă. Decretul a fost emis întru păstrarea în conștiința publică a paginilor tragice din istoria Republicii Moldova, ce țin de represiunile și exterminările în masă ale oamenilor în perioada deportărilor, precum și în scopul educării tinerei generații în spiritul libertății, democrației și al respectului pentru personalitatea umană.

Peste 11 mii de familii de moldoveni au fost deportate în Siberia în ziua de 6 iulie 1949.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?