Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Sistemul de vot electronic va fi testat la alegerile parlamentare din 2018

28 iun. 2016,, 15:47   Politică
3350 9
Систему интернет - голосования опробуют в Молдове на парламентских выборах 2018 г.
Foto: tribuna.md

Sistemul de vot electronic poate fi testat în Moldova la alegerile parlamentare din anul 2018.


Despre aceasta a comunicatul fostul preşedinte al Comisiei Electorale Centrale Iurie Ciocan marţi, la conferinţa "Implementarea sistemului de vot prin internet în Moldova. Concluzii şi recomandări". Sistemul este elaborat cu sprijinul guvernelor Suediei şi Norvegiei şi Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Vicepreşedintele Parlamentului Liliana Palihovici a spus că nu are viziuni atît de optimiste şi, cel mai probabil, acest sistem va fi implementat doar către alegerile parlamentare din 2022.

"În 2018 am putea lansa sistemul în paralel cu votul tradiţional, dar rezultatele internet-votingului nu vor fi luate în considerare", a menţionat ea.

Expertul PNUD Jonas Udris a spus că "votul prin internet nu este o înlocuire a votului obişnuit, ci o modalitate care economiseşte timpul cetăţeanului".

"Pentru a vota este suficient un computer sau smartphone cu acces la internet", a spus expertul.

El a demonstrat principiul de funcţionare a site-ului pentru vot. Pentru aceasta trebuie să-ţi înregistrezi datele, apoi să alegi partidul şi să apeşi butonul "votat". Totodată, poţi să votezi ori de cîte ori vrei pînă la închiderea secţiilor de vot, sistemul va ţine cont doar de ultimul vot.

Udris a subliniat că "votul prin internet ar putea scuti cetăţeanul de presiunile în folosul unui anumit partid, deoarece în orice moment îşi poţi schimba alegerea".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?