Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Chetraru: Amenzile actuale mai degrabă încurajează decît descurajează corupția

15 iun. 2016,, 13:01   Societate
4289 4

Chetraru: Amenzile actuale mai degrabă încurajează decît descurajează corupția
Foto: europalibara.org

Statistica ultimilor ani relevă că mărimea amenzilor aplicate persoanelor implicate în acte de corupție este mai mică decît mărimea mitei primite, notează NOI.md.


Concluzia aparține șefului Centrului Național Anticorupție, Viorel Chetraru, și a fost făcută publică astăzi, în timpul unor dezbateri organizate de Comisia juridică a Parlamentului. Potrivit lui Chetraru, practica arată că instanțele de judecată continuă să aplice pedepse prea blînde în raport cu actele de corupție comise. Astfel, doar în 16 la sută dintre cazuri se aplică pedepse reale cu închisoarea.

„Statisticile analizate de CNA în perioada anilor 2014-2016 relevă existența următoarei legități: cu cît este mai mare mita cu atît este mai mică amenda. Asemenea mărimi ale amenzilor mai degrabă încurajează decît descurajează corupția. În 2015, valoarea medie a mitei pentru care a fost pronunțate sentințe de condamnare a fost de 55 de mii de lei, pe cînd valoarea medie a amenzii aplicate a fost de 43 de mii de lei”, a menționat Viorel Chetraru.

O altă problemă semnalată de directorul CNA se referă la faptul că legislația actuală permite funcționarilor publici condamnați pentru acte de corupție să revină în postul deținut anterior sau într-o altă funcție publică. În opinia lui Chetraru, această lacună legislativă face ca lupta cu corupția să bată pasul pe loc.

„Un alt criteriu pentru a descuraja corupția este privarea obligatorie de dreptul de a deține funcții publice. La momentul actual, Codul penal nu prevede acest lucru, fapt ce permite persoanei condamnate să se angajeze într-o altă funcție publică. Totodată, un număr impunător de funcționari condamnați au ulterior acces la funcția în care s-au aflat cînd au comis acte de corupție”, a adăugat Viorel Chetraru.

Informațiile au fost prezentate în contextul dezbaterii pachetului de legi elaborat de CNA, cu privire la combaterea corupției.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?