Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Osmochescu: Alegerile prezidențiale directe nu pot fi anulate

7 iun. 2016,, 16:41   Politică
4406 2

Osmochescu: Alegerile prezidențiale directe nu pot fi anulate
Foto : noi.md

Zvonul precum că scrutinul prezidențial direct din 30 octombrie ar putea să nu aibă loc este nefondat, consideră expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu.


Intervievat de NOI.md, fostul judecător a precizat că revizuirea unei hotărîri pronunțate de Curtea Constituțională este puțin probabilă.

„Decizia din 4 martie a Curții Constituționale este absolut corectă și trebuie executată. Nu poate fi anulată. În general, o hotărîre a CC poate fi revăzută numai din oficiu de însăși Curte, după ce apar circumstanțe care schimbă fundamental situația. Este o singură situație cînd poate fi revăzută o hotărîre a Curții – dacă însăși Curtea va hotărî acest lucru și numai în temeiul unor circumstanțe absolut noi, care schimbă cardinal situația. Asta teoretic vorbind, dar practic nu a fost așa ceva”, a explicat Osmochescu.

Expertul a mai precizat că nici Comisia de la Veneția nu este împuternicită să se expună pe marginea hotărîrii din 4 martie privind alegerea directă a președintelui. „Comisia de le Veneția nu are nicio competență să examineze și să comenteze hotărîrile curților constituționale, cu atît mai mult să le anuleze. Poate cineva dintre membrii Comisiei de la Veneția, un profesor oarecare să dea o interpretare personală, dar asta nu obligă însă la nimic instanțele noastre de drept”, a spus Osmochescu.

Cu toate acestea, Nicolae Osmochescu susține că practica ultimilor ani arată că „guvernanții se pot folosi de orice mijloace pentru a se justifica și a încălca legea”.

Precizăm că unii analiști politici sînt de părere că alegerile prezidențiale directe nu vor avea loc. O asemenea versiune a fost exprimată și de Partidul Acțiune și Solidaritate. Formațiunea nu exclude că guvernarea pregătește o strategie în vederea anulării scrutinului din 30 octombrie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?