X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1429
Preşedintele stiri: 4017

Tulbure: Am dubii că alegerile prezidențiale directe vor avea loc

7 iun. 2016,, 12:43   Politică
4772 3
Foto : resurs.md

Analistul politic Alexei Tulbure susține că nu vede deocamdată semnale că alegerile prezidențiale directe vor avea loc, așa cum s-a anunțat.


Într-un interviu pentru NOI.md, politologul remarcat că ezitarea guvernării în privința modificării legislației electorale, fără de care este imposibilă desfășurarea scrutinului, trezește suspiciuni.

„Noi avem pe 30 octombrie alegeri și cei care vor să participe trebuie să înceapă deja să acționeze, dar noi nu știm în baza căror reguli, pentru că urmează să fie modificat Codul electoral. Nu văd să lucreze cineva asupra acestui cod, nici componența nouă a CEC-ului nu o avem. Această comisie trebuie să fie capabilă să organizeze alegerile, dar timp a rămas puțin. Deci nu sînt premise pentru un scrutin prezidențial desfășurat pe 30 octombrie”, a explicat Tulbure.

Intervievatul nu exclude că decizia din 4 martie a Curții Constituționale, care prevede revenirea la alegerile prezidențiale directe, ar putea fi anulată, în baza unui eventual aviz negativ al Comisiei de la Veneția. Astfel, guvernarea ar putea reveni la alegerea președintelui în Parlament, afirmă Tulbure.

„S-ar putea întîmpla că avizul Comisiei de la Veneția să fie unul foarte evaziv, interpretabil și ei îl vor interpreta, vor spune că iată decizia din 4 martie a fost luată la fierbințeală și este una ilegală. Pentru mine este absolut evident că membrii Curții nu au avut dreptul să modifice Constituția. Este o versiune, în așa fel Nicolae Timofti ar putea să obțină al doilea mandat, prin votul Parlamentului. E opinia mea personală și e bazată pe analiza celor ce se întîmplă în prezent”, a adăugat Alexei Tulbure.

Analistul politic mai consideră că actuala guvernare este conștientă de faptul că nu are șanse de cîștig la acest scrutin și, în consecință, se vede nevoită să găsească o soluție. „Orice candidat al lui Vlad Plahotniuc devine toxic și, din punctul de vedere al suportului popular, este vulnerabil. Respectiv, nu prea are cum, cu respectarea condițiilor minime democratice, «să-și împingă» la postul de președinte propriul candidat. Asta i-ar putea determina să revină la alegerea președintelui în Parlament. Ori va fi nevoit să scuipe peste orice regulă democratică, scoțînd definitiv Moldova din spațiul legal”, a concluzionat Alexei Tulbure.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?