Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Al treilea an în afara concursului „Eurovision”

13 mai. 2016,, 18:02   Societate
12644 6
Третий год за бортом «Евровидения»
Foto: festtours.ru

Moldova nu a ajuns în finala Concursului Internațional „Eurovision”. În pofida tradițiilor muzicale bogate și prezenței unui număr mare de interpreți buni, țara noastră ratează al treilea an consecutiv finala acestui concurs.


Serghei Burlacu, Stockholm


Ghinionul


Concursul Muzical „Eurovision” are loc săptămîna aceasta în orașul suedez Stockholm. Reprezentația, organizată anual de Uniunea Europeană a Audiovizualului și principala companie TV a țării, este considerată cel mai popular show nesportiv de pe continent. În acest an, concursul este la cea de-a 61-a ediție, iar în competiție participă artiști din 42 de țări.

Potrivit estimărilor organizatorilor, competiția din ultimii ani este urmărită de peste 200 de milioane de telespectatori. Anul acesta, în premieră, concursul este transmis oficial în SUA. Cu această ocazie, în finala „Eurovision” va evolua un oaspete de onoare – deținătorul a nouă premii „Grammy” Justine Timberlake, care va prezenta noul său hit „Can't Stop The Feeling”.

Pe 10 și 12 mai, la Stockholm au avut loc semifinalele, în care au fost stabiliți interpreții admiși în etapa finală. Lidia Isac a evoluat sub numărul trei în prima semifinală cu piesa „Falling Stars”. Însă rezultatele votului nu sînt îmbucurătoare: interpreta din Moldova nu a acumulat numărul necesar de puncte pentru a urca încă o dată pe scena „Globe Arena”.

Ghinionul urmărește țara noastră la „Eurovision” al treilea an consecutiv. Seria ghinioanelor a fost deschisă în 2014 de Cristina Scarlat, în 2015, nu a ajuns în finală interpretul ucrainean Eduard Romanyuta, care a reprezentat Moldova. Acum, în afara concursului a rămas Lidia Isac.

Moldova evoluează în concurs al 12-lea an. Pînă în prezent, cea mai bună prestanță a reprezentanților țării noastre rămîne a fi locul șase obținut de trupa „Zdob și Zdub”, cu piesa „Bunica bate doba”, prezentată în 2005, la Kiev, cînd Moldova și-a delegat pentru prima dată interpretul pentru participarea la „Eurovision”. Rezultate bune au demonstrat Natalia Barbu, Nelly Ciobanu, Pașa Parfeni și Aliona Mun.

Favorita televotingului


Anul trecut, Lidia Isac a participat la „Eurovision-2015” în calitate de jurnalist, iar în acest an a decis să-și încerce norocul în calitate de interpretă. Ea a depus cererea de participare la preselecțiile naționale în două țări: Moldova și Elveția, care permite participarea la concurs a interpreților din alte țări. În final, Elveția a fost reprezentată de cîntăreața Rykka, care, apropo, la fel nu a ajuns în finala de la Stockholm.

La finele lunii februarie, Lidia Isac a cîștigat preselecția națională „Eurovision-2016” în Moldova, lăsînd în urmă 15 concurenți. Membrii juriului aveau alți favoriți: potrivit rezultatelor votului lor, pe prima poziție se afla Valeria Pașa. Însă cuvîntul decisiv a fost cel al telespectatorilor, care i-au oferit interpretei 12 puncte, fapt ce a influențat rezultatul final.

În echipa interpretei succesul se explică prin faptul că piesa „Falling Stars” le-a plăcut telespectatorilor. La crearea compoziției au participat autorii cîntecului „A Milllion Voices”, cu care Polina Gagarina a ocupat locul doi la „Eurovision-2015”, precum și piesele „What if”, cu care Dina Garipova a obținut locul cinci la „Eurovision – 2013”. Producătorul de sunet este Ollie Olson, care a făcut mixajul și sunetul pentru piesa „Euphoria”, ce i-a adus victoria în 2012 interpretei Loreen din Suedia.

Totodată, alți participanți ai preselecției naționale a „Eurovision” explică succesul obținut prin utilizarea schemelor de manipulare cu televotingul prin votul multiplu. Aceasta este problema cu care se confruntă Moldova în fiecare an, însă organizatorii pînă în prezent nu au renunțat la această practică compromițătoare.

La sfîrșitul preselecției naționale, învingătoarea le-a relatat jurnaliștilor despre faptul că este gata nu doar să ajungă în final, dar și să aducă „Eurovisionul” în țara noastră. Producătorul interpretei, Serghei Orlov, a fost mai atent în declarații: după victoria în preselecția națională, el a declarat că sarcina comună a lui și a Lidiei Isac este să readucă Moldova în finala „Eurovisionului”.

De la Serghei Lazarev pînă la Ovidiu Anton


S-ar părea că în acest an, echipa Moldovei a depus suficiente eforturi pentru a nu rămîne neobservată la concursul internațional. Interpreta a participat la un șir de concerte și și-a prezentat live compoziția „Falling Stars” la Tel-Aviv, Amsterdam și Moscova – la așa-zisa Pre-Party „Eurovision”. La acestea au venit jurnaliști și admiratori din multe țări, iar interviul cu interpreta din Moldova a apărut în blogurile populare și alte resurse media.

În ultimele cîteva luni, Isac a devenit un personaj mediatic, amintind despre ea prin diferite materiale. Interpreta a apărut cu felicitări la ziua de naștere a interpretului rus Serghei Lazarev, ce reprezintă Rusia la „Eurovision” de la Stockholm, ba a cîntat împreună cu participantul din Belarus Alexandr Ivanov (IVAN) piesa Sofiei Rotaru „Ioane, Ioane”, ba și-a prezentat versiunea „Falling Stars” în limba franceză.

Un pas surprinzător și eficient a fost invitarea cîștigătorului concursului muzical „Eurovision România 2016” a lui Ovidiu Anton de a evolua la „Eurovision” împreună cu Lidia Isac. Inițiativa a parvenit din partea Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, care a expediat o scrisoare de solidaritate după ce țara vecină a fost exclusă din concurs pentru că i-a fost retrasă calitatea de membru al Uniunii Europene a Audiovizualului din cauza datoriilor acumulate.

Autorii scrisorii și-au exprimat încrederea că cei doi interpreți „vor putea forma un duet exclusiv”. Însă Ovidiu Anton a respins oferta de a evolua împreună cu Lidia Isac la „Eurovision”, mulțumind totuși pentru „gestul minunat, unic și nobil”. Pornind de la acest fapt, echipa moldovenească dorea astfel nu doar să-și susțină colegul din România, dar și să obțină voturi suplimentare din partea auditoriului care îl susține tradițional pe reprezentantul țării vecine.


„Găselnița” nu a funcționat


În ajunul plecării la Stockholm a avut loc prezentarea videoclipului la piesa „Falling Stars”, care a fost filmat, montat și prezentat timp de 10 zile. Autorul clipului este Corina Caireac, care anterior a pregătit videoclipul și pentru Aliona Mun la „Eurovision-2013”. Tema clipului la piesa „Falling stars” este legată de cosmonautică. Autorii, în special, intenționau să demonstreze că Moldova a participat la elaborarea produselor pentru cosmos.

Lidia Isac și Serghei Orlov i-au ținut în suspans atît pe jurnaliștii străini, cît și pe cei locali, păstrînd în secret punctul culminant al evoluției de la Stockholm. Inițial, coregrafia pentru piesa „Falling Stars” trebuia montată de către coregraful Radu Poclitaru, însă, din cauza necorespunderii orarelor de lucru, cooperarea cu el nu a avut loc.

Se prevedea că împreună cu interpreta din Moldova vor evolua trei back-vocaliști și doi dansatori. Însă în final, pe scenă, alături de Lidia Isac, în rol de cosmonaut a ieșit cunoscutul dansator, fostul participant al show-ului „Танцы на ТНТ”, Iurie Rîbac, care anterior a fost scenograful Alionei Mun. Din comentariile de pe rețelele de socializare reiese că mulți telespectatori nu au înțeles ideea prezentării și nu au apreciat imaginea cosmonautului.

„Noi nu am ieșit în finală … Restul e lirică. Ne cerem scuze în fața tuturor celor care au sperat și au crezut în visul nostru împreună cu noi. Vă mulțumim pentru toate!”, a scris pe Facebook producătorul Serghei Orlov. Anterior, el a plasat o postare în care a promis că pentru Lidia Isac „totul abia începe”.

Tînăra interpretă, deși este nemulțumită de rezultatele evaluării prestanței sale, totuși este plină de optimism: „Pentru mine, desigur, Eurovisionul este un eveniment grandios, un mare pas înainte în cariera mea. Sper că aceasta va da un impuls pentru multe evenimente din viața mea, în creație, pentru că concursul este privit și în Europa, și în Australia, și chiar în America”.

Incompetența și corupția


În afara televotingului dubios, drept una dintre principalele probleme ale preselecțiilor naționale este menționată incompetența membrilor juriului, care sînt departe de a înțelege specificul „Eurovision”-ului. Una dintre variantele optime ar putea fi crearea unui juriu internațional, așa cum se practică în alte țări, însă se pare că în Moldova această oportunitate nici nu se discută.

O altă problemă constă în faptul că mulți artiști consacrați din Moldova au renunțat să participe la acest concurs, considerînd această competiție muzicală drept neonestă. De aceea, în ultimii ani sînt atît de puține nume cunoscute printre concurenți. Un rol important îl joacă și aspectul financiar: în alte țări, pentru crearea unui produs de calitate, susținerea și promovarea artistului la concursul internațional sînt folosite sume cu mult mai impunătoare.

Un alt moment este prezența unui material muzical potrivit. În opinia experților, anul acesta, ca și anul trecut, la preselecție nicio piesă nu a fost la nivelul cuvenit. Totuși unii reprezentanți ai showbizului consideră că în 2016 rezultatul participării Moldovei la „Eurovision” putea fi altul.

După scandalul din anul trecut iscat în urma selectării lui Eduard Romanyuta, Compania Publică „Teleradio-Moldova” a modificat regulamentul concursului, de data aceasta permițîndu-le doar cetățenilor Moldovei participarea la preselecție. Cetățenii străini puteau evolua numai în duet cu artiști moldoveni. Totodată, în premieră, organizatorii au renunțat la selectarea internă a concurenților locali, iar la concurs au fost admiși toți solicitanții.

Inițial, printre pretendenți figurau Natalia Barbu și Tania Cerga, care au creat grupul „Elle” și s-au înscris la preselecția națională cu piesa „Tare” – proiect creat special pentru „Eurovision” și care a fost înalt apreciat de către experți și simpli ascultători. Însă, ulterior, Tania Cerga a părăsit proiectul, iar producătorul trupei, Ala Donțu, a propus compoziția „Extaz”. Comitetul organizatoric a spus un categoric „nu”, motivînd că piesa a fost propusă prea tîrziu.

O asemenea abordare a generat indignare din partea interpretelor și a producătorului, care au declarat că concursul este corupt și și-au retras solicitarea. Totodată, Ala Donțu a menționat despre incompetența absolută a juriului, care a admis la etapa națională a concursului cel puțin patru piese cu plagiere a stilului, aranjamentului, și liniei melodice.

Potrivit producătorului, majoritatea compozițiilor participante la concursul din interiorul țării sînt vechi și necompetitive. Expertul consideră că, atîta timp cît „Eurovisionul” moldovenesc va fi afectat de corupție, artiștii adevărați, care pot aduce un rezultat bun pentru țară în acest concurs internațional, nu vor participa la această competiție.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?