X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Surprize noi pentru locatarii blocurilor cu multe etaje

8 mai. 2016,, 09:15   Societate
33518 8

Surprize noi pentru locatarii blocurilor cu multe etaje
Foto: noi.md

Victor Surugiu


Autoritățile din Moldova planifică să introducă tarife majorate pentru locatarii care și-au replanificat ilegal apartamentele și spațiile de uz comun. Sancțiuni riscă cei care strică pereții, iar apoi cer autorizație.

Riscă să fie trași la răspundere administrativă mulți chișinăuieni care, obosiți să trăiască în apartamentele de același tip, în anii 90 ai secolului trecut au început să le restructureze masiv. Proiectul de lege mai conține și alte „surprize” pentru locatarii blocurilor cu multe etaje.

Între timp, experții văd un risc de corupție înalt în această înăsprire a legislației. În opinia lor, inițial, trebuie anunțată amnistia la replanificarea locuințelor și să le ofere oamenilor posibilitatea de a legaliza în apartamentele de tip vechi a apartamentelor-studio, sufrageriilor, unite cu bucătărie, grupurilor sanitare unificate și alte modificări efectuate.

Pereții „insurmontabili”


Proiectul modificărilor la Codul contravențiilor administrative, elaborat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor prevede tragerea la răspundere administrativă a proprietarilor de apartament în blocurile cu multe etaje și a persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul organizațiilor de gestionare a fondului locativ. Prin aceste noi reguli, autorii proiectului au încercat să soluționeze principalele probleme din acest domeniu.

Potrivit estimărilor experților, doar în Chișinău sînt efectuate circa 15-20 de mii de replanificări de locuințe și doar puțin peste o mie dintre ele se fac legal. Surse din cadrul Inspecției de stat în construcții au relatat pentru NOI.md că în fiecare an, instituția primește sute de plîngeri de la persoanele, care se tem că reparația efectuată de vecini ar putea amenința siguranța întregii case. În jumătate dintre aceste cazuri aceste temeri se adeveresc – în apartamente, într-adevăr, se fac restructurări în lipsa autorizațiilor, inclusiv a pereților de bază.

Aceasta nu este prima inițiativă ce ține de instituirea amenzilor pentru încălcările comise în blocurile locative. Propunere similare anterioare au fost respinse din cauza că nu au fost elaborate corespunzător. Totuși, autorii proiectului sînt convinși că de data aceasta, documentul lor nu se va prăfui pe rafturi: inițiativa a fost coordonată cu toate instituțiile interesate și a fost completată, reieșind din propunerile înaintate.

Surse din cadrul Direcției fondului locativ de pe lîngă Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, au explicat pentru NOI.md că este vorba despre răspunderea nu doar față de apartamente, ci și de spațiile nelocative și comune din blocurile locative.

Autorii proiectului de lege menționează că problema este actuală în primul rînd pentru locatarii ce introduc modificări în planificarea apartamentelor lor, iar în spațiile comune deseori amenajează debarale și extind antreul.

Totodată, businessmenii, în special, proprietarii de magazine, farmacii și altor obiecte de la parterul locuințelor, deseori își extind suprafața sălilor comerciale din contul palierelor și subsolurilor.

În ce cazuri vor fi aplicate amenzile


Amenzile în mărime de 2 mii de lei sînt prevăzute pentru cetățenii, care au admis deteriorarea pereților de bază, au majorat suprafețele locative prin unirea balcoanelor și logiilor, au restructurat bucătăriile și grupurile sanitare din contul suprafeței locative, au mutat arbitrar rețelele de apeducte și canalizare, au deteriorat sistemele de ventilare sau au instalat baterii la balcoane și logii.

Sancțiuni similare se propun și pentru efectuarea lucrărilor de izolare și vopsire a fațadelor clădirilor, fără autorizație. Autorii proiectului de lege au avut grijă ca oamenii să nu poată împiedica accesul în apartamente a angajaților serviciilor comunale, ai organelor de control, ai organizațiilor de exploatarea locative și altor organizații ce deservesc blocurile locative.

Cei care vor împiedica nemotivat accesul la rețelele inginerești de uz comun sau către elementele comune de construcție, de asemenea, riscă o amendă în mărime de 2 mii de lei. Este vorba despre cazurile controalelor planificate ale stării tehnice a clădirilor, verificarea contoarelor, reparația rețelelor inginerești și a elementelor de exploatare comună.

În spiritul liniștii, curățeniei și ordinii


Setul de modificări la Codul contravențiilor administrative este îndreptat, de asemenea, spre stimularea menținerii ordinii în blocurile locative și pe teritoriul adiacent. Se prevede tragerea la răspundere administrativă atît a locatarilor și proprietarilor de apartamente, cît și personalul organizațiilor de gestiune a fondului locativ. Evaziunea administratorului blocului locativ de la menținerea construcției în stare adecvată se pedepsește cu o amendă în mărime de la 1 pînă la 2 mii de lei.

Aceleași amenzi riscă și proprietarii apartamentelor privatizate. Dacă ei nu mențin curățenia și ordinea în apartament, pe palier, în coridor, în lift și subsol, aceștia riscă să fie trași la răspundere administrativă. În calitate de alternativă amenzii se propune posibilitatea atragerii locatarilor în activități obștești.

În Codul contravențiilor administrative se propune introducerea interdicției directe la transportarea în liftul de pasageri a materialelor de construcție și a altor obiecte, ce pot influența asupra curățeniei în scară și în lift. Mărimea amenzilor în acest caz va fi de 1000 de lei.

După analogia altor țări, în Moldova va fi restrînsă perioada pentru efectuarea lucrărilor de construcție și reparație, ce creează incomodități pentru locatari. Asemenea lucrări trebuie să înceapă nu mai devreme de ora 8 dimineața și să se încheie nu mai tîrziu de ora 18. Pentru încălcarea acestui orar este prevăzută o amendă de 1000 de lei.

Cu dreptul de înregistrare a celor mai multe dintre încălcări, autorii proiectului au abilitat Inspecția de Stat în Construcții. În unele cazuri, legate în special de încălcarea ordinii publice, în rolul de organ constatator intervine poliția. Încălcările sînt fixate în baza demersului locatarilor sau administratorului fondului locativ, în rezultatul verificărilor.
Ce poate și ce nu poate fi reconstruit

„În prezent, este nevoie de autorizații pentru toate tipurile de reconstrucții, au comentat pentru NOI.md surse din cadrul Direcției fondului locativ al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Nu e nevoie de autorizație doar pentru închiderea balcoanelor și logiilor cu sticlă, instalarea climatizoarelor și dezasamblarea mobilei.

În cadrul replanificării este interzisă demontarea coloanelor și planșeelor, instalarea pereților sau podelelor din materiale grele, instalarea robinetelor pe țevile de apă și încălzire, să lichideze sau să reducă diametrul sistemului de ventilare, să instaleze sisteme de încălzire a podelelor racordate la sistemul centralizat de apă caldă sau încălzire.

Cu alte cuvine, este interzisă replanificarea ce conduce la imposibilitatea de utilizare a locuinței, deteriorarea stabilității construcțiilor de bază, a sistemului de ventilare, încălzire. Cu alte cuvinte, reconstrucția ce încalcă cerințele normelor de construcție, sanitar-igienice, de exploatare și a regulilor de securitate anti-incendiară pentru blocurile cu multe etaje.

Totodată, în multe cazuri se permite demolarea pereților de bază, instalarea în ele a ușilor, precum și schimbarea ferestrelor, închiderea logiilor și multe altele. Însă orice manipulări cu pereții de bază sau cu comunicațiile trebuie numaidecît coordonate. Chiar pentru înlocuirea aragazului cu o plită electrică este nevoie de autorizație.

Utilizarea apartamentelor de la parter în calitate de magazine sau alte obiecte comerciale nu contravine legislației. Încăperile de la parter pot fi transformate în nelocative, în cazul în care există intrare separată. Însă replanificarea oricum trebuie autorizată.

Nu este un moft al funcționarilor sau o nouă barieră administrativă. Autorizația este necesară pentru a salva viețile și sănătatea locatarilor. De aceea, reconstrucția, totuși, trebuie începută cu ea”.

Atît reprezentanții ministerului, cît și cei de la Inspecția de Stat în Construcții afirmă că, în pofida zvonurilor existente, autorizația replanificării nu este complicată. Angajații de acolo sînt dispuși să le acorde consultări tuturor celor care intenționează să demoleze pereți: vor recomanda ce se poate și ce nu și ce documente trebuie prezentate.

În așteptarea amnistiei



Experții deja au sesizat în proiectul de lege menționat un șir de neajunsuri, ce ar putea complica aplicarea noilor reguli în practică, sporind nivelul de corupție într-un șir de organe de control și chiar în rîndul personalului organizațiilor de exploatare a locuințelor. În opinia lor, tradițional, problemele în multe cazuri vor i soluționate prin înțelegeri directe cu locatarii.

Experții consideră că înainte de a înăspri legislația administrativă ar trebui anunțată amnistia la replanificare, pentru a le oferi oamenilor posibilitatea de a-și legaliza, după caz, apariția în apartamente de tip vechi a garsonierelor, sufrageriilor unite cu bucătăriile, a grupurilor sanitare comasate și altor modificări. Cineva va avea nevoie de a legaliza un WC suplimentar, altcineva – o ușă nouă sau demolarea unui perete.

În această situația, majoritatea locatarilor vor reuși să-și legalizeze transformările și să răsufle ușurați, fără a se teme de probleme, ce ar putea apărea în urma replanificării neautorizate, și de pretențiile din partea structurilor de control. Totodată, se vor reduce posibilitățile de a lua mită din partea funcționarilor, de care depinde autorizația.

„Simplitatea autorizării pentru replanificare este o noțiune foarte relativă, comentează avocatul Serghei Maximenco. Pentru un cetățean de rînd acesta este un proces destul de birocratizat, iar apelarea la intermediari implică costuri suplimentare destul de semnificative, în funcție de situație – cît de grave sînt încălcările comise.

Sînt convins că mulți chișinăuieni ascund că au efectuat replanificare nu că le-ar place să încalce legea. Pur și simplu, nu au avut nici puteri, nici dorință să meargă pe la cabinete, colectînd o mulțime de hîrtii, fără care nimeni nu avea dreptul să modifice ceva în locuința sa. Iar mulți pur și simplu nu reușesc să perfecteze toate documentele și să obțină autorizația.

Puteau obține refuz, de exemplu, dacă replanificarea le încurca vecinilor sau, dacă în opinia inspectorilor, prezenta pericol pentru securitatea casei. În aceste cazuri, proprietarii de apartamente erau obligați să aducă locuința la starea inițială. O parte din aceste obiecte există fără reconstrucții, deoarece proprietarii de apartamente, totuși, obțineau autorizații prin alte căi sau ignorau prescripțiile”.

În Chișinău „nebuni” nu-s


Potrivit interlocutorului nostru, nici astăzi, nici după intrarea în vigoare a noilor reguli, puteți să nu întreprindeți nimic, dacă nu au fost afectate construcțiile de bază, nu există pretenții din partea vecinilor, iar proprietarul nu are de gînd nici să vîndă, nici să doneze apartamentul.

Dacă acesta a mutat pereții de bază, atunci de dragul securității casei, acesta trebuie să invite un reprezentant al Inspecției de Stat în Construcții. În cazul în care casa nu a avut de suferit, replanificarea poate fi legalizată. Proprietarului i se va emite o prescripție, prin care îl vor obliga, în termenul indicat, să aducă locuința în corespundere cu documentația tehnică existentă sau, mai exact, îl vor obliga să readucă suprafața la starea inițială – să restabilească planificarea ce figurează în documentele cadastrale.

Dacă însă proprietarul apartamentului va refuza să facă acest lucru, atunci inspecția va fi nevoită să apeleze la judecată. Însă, precum afirmă specialiștii, în municipiu nu sînt „nebuni”, care ar fi demolat construcțiile de bază astfel încît casa să stea să cadă. La această concluzie au ajuns inspectorii, în urma unui control recent al construcțiilor din blocurile locative ale orașului.

Experții menționează că proiectul de lege ar trebui să prevadă o diferențiere a responsabilității: pentru încălcări formale și pentru încălcări ce ar putea crea pericol pentru viața și sănătatea oamenilor. Pentru evitarea riscurilor sporite de corupție, deciziile privind a doua categorie de cazuri ar trebui adoptate în instanță.

Totodată, ar fi oportună sporirea responsabilității și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul organelor administrației publice locale, care deseori fac abuz de serviciu, eliberînd autorizații nejustificate pentru replanificarea locuințelor, în special, cînd este vorba despre utilizarea în scopuri comerciale a apartamentelor de la parter.

4
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?