X 
Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Ignatiev: Moldova tergiversează reluarea formatului „5+2”

5 mai. 2016,, 14:15   Politică
2447 0
Игнатьев: Молдова затягивает возобновление формата «5+2»
Foto: sputnik.md

Transnistria a îndemnat Moldova să urgenteze procesul de reluare a negocierilor în formatul „5+2”.


La momentul actual, se atestă stagnare în procesul reglementării transnistrene, care denotă refuzul Moldovei de a respecta mecanismele stabilite ale negocierilor, inclusiv în cadrul formatului „5+2”. Acest fapt a fost menționat de către ministrul interimar de externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, la finalul întrevederii din 5 mai cu Gheorghe Bălan, vicepremierul pentru reintegrare al Moldovei, relatează NOI.md.

Ignatiev a specificat că negocierile cu partea moldovenească se limitează, în principal, la declarații de intenții. „Este puțin probabil ca noi să ajungem la concluzii concrete, dacă pur și simplu vom declara disponibilitatea de a adopta decizii. Este necesar de analizat deciziile concrete, care se află pe masa negocierilor. Transnistria propune un amplu set de chestiuni ce trebuie examinate în cadrul unor extinse grupuri de experți. Propunerile noastre deja de mult timp au fost remise spre examinare părții moldovenești. Pînă în prezent Chișinăul nu și-a exprimat poziția concretă față de niciuna dintre ele”, a declarat Ignatiev.

Reprezentantul politic al Transnistriei a acordat atenție susținută problemei instituirii controlului mixt moldo-ucrainean la postul de grăniceri Cuciurgan. „Sînt inadmisibile astfel de acțiuni cu caracter unilateral. Ele pot submina atît interacțiunea moldo-transnistreană, cît și procesul de negocieri în ansamblu. Aceste acțiuni depășesc cadrul mecanismelor stabilite. Orice declarații precum că acțiunile în cauză ar putea avea un impact pozitiv asupra agenților economici din Transnistria sînt sub nivelul oricărei critici. În primul rînd, ele n-au fost nicidecum coordonate cu Transnistria. În al doilea rînd, noi avem viziunea noastră asupra consecințelor acestor acțiuni de restricție. Noi am declarat în mai multe rînduri că acești pași ai Moldovei se pot solda cu pierderi de mai multe milioane pentru economia Transnistriei și chiar cu dispariția unor ramuri în ansamblu, inclusiv din antreprenoriatul privat”, a conchis ministrul de externe al Transnistriei.

Anterior Serghei Gubarev, ambasador cu misiuni speciale al MAE al Rusiei, și-a exprimat speranța că procesul de negocieri în formatul „5+2” va fi reluat spre finele anului 2016. Cord Meier-Klodt, reprezentant special al OSCE, în cadrul întrevederii participanților la formatul de negocieri de la Chișinău din aprilie, a făcut o prognoză mai mult decît optimistă. El a declarat că aceasta se poate produce deja la finele lunii mai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?