X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 512

Zona controlului special: Noi inițiative de interceptare și cenzură

14 apr. 2016,, 14:30   Societate
10802 5

Зона особого контроля: Новые инициативы о «прослушке» и цензуре
Foto: dailymotion.com

Victor Surugiu

Pe fundalul discuțiilor aprinse în jurul Legii cu privire la cenzură pe Internet, promovată în scopul protecției minorilor, au rămas neobservate cîteva inițiative curioase, propuse de serviciile speciale și instituțiile de profil.


Formal, acestea se înscriu în tendința generală de înăsprire a legislației și se explică prin creșterea pericolului terorismului, precum și prin cerințele structurilor internaționale.

De la scrisori pînă la documente


Ministerul Tehnologiilor Informației și Comunicațiilor (MTIC) a elaborat un proiect, îndreptat împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, ce îi oferă acestei instituții dreptul de supraveghere și monitorizare a implementării legislației în vigoare de către ÎS „Poșta Moldovei”. Și deși documentul a fost criticat de către experți, autorii consideră că el va fi examinat în regim prioritar.

Potrivit autorilor inițiativei, Legea poștei, aprobată cu aproape 20 de ani în urmă, nu mai corespunde cerințelor de asigurare a securității, iar în multe alte legi acest aspect nu este luat în considerare în modul corespunzător. Autorii fac trimitere la Legea cu privire la prevenirea și lupta împotriva spălării banilor și finanțării terorismului, în care MTIC figurează în rolul organului înzestrat cu funcțiile de supraveghere asupra obiectelor subordonate – operatorii poștali.

Centrul Național Anticorupție expediază ministerului lista cu persoanele și țările suspecte, aflate în zona controlului special. Referindu-se la recomandările Grupului de Acțiune Financiară Internațională (FATF) și intensificarea atacurilor teroriste în Europa, MTIC împreună cu organele anticorupție să controleze rețeaua poștală, inclusiv toate obiectele de comunicare poștală.

Drept unul dintre motivele înăspririi competențelor de supraveghere, invocat de către autorii proiectului, sînt ultimele evenimente tragice din Europa. Aceștia menționează că activitatea poștală nu este reglementată din punctul de vedere al spălării banilor și finanțării terorismului. Experții însă avertizează: măsurile propuse ar putea conduce la verificarea fiecărui plic și fiecărei scrisori.

Sub acțiunea noilor reguli cad toate trimiterile poștale: corespondența (scrisori, carduri poștale, publicații periodice, banderole, telegrame), colete (documente, obiecte de valoare, bunuri materiale). Totodată, în vizorul controlorilor vor ajunge mijloacele bănești (trimiterile poștale și telegrafice, pensiile, subvențiile, îndemnizațiile etc.), transmise operatorilor poștali pentru transportare și transmitere atît beneficiarilor din țară, cît și celor de peste hotare.

Din nou despre cenzuta pe Internet


Recent, după atentatele teroriste de la Bruxelles, președintele Nicolae Timofti a dispus elaborarea unor modificări pentru înăsprirea legislației. Șeful statului i-a convocat pe toți conducătorii instituțiilor de forță și ai organelor competente într-o ședință, dedicată problemelor de contracarare a pericolelor terorismului. În cadrul acesteia, a fost adoptată hotărîrea privind pregătirea și adoptarea imediată de către Parlament a unui pachet de documente privind fortificarea potențialului statului în domeniul apărării și securității.

Potrivit președintelui, este vorba despre un pachet de acte legislative, ce țin de activitatea SIS și implementarea Legii privind prevenirea și lupta contra terorismului. „Modificările țin de aspectele activității anti-teroriste, au comentat pentru NOI.md surse din cadrul secretariatului Consiliului Suprem de Securitate. Printre acestea se numără prevederile privind păstrarea datelor despre corespondența electronică și măsurile legate de prevenirea actelor teroriste și de reacție la acestea”.

O altă inițiativă ține de adoptarea măsurilor de asigurare a securității minorilor în meniul online. În cadrul ultimei ședințe a Consiliului Național pentru protecția drepturilor copiilor, premierul Pavel Filip a dispus desfășurarea unei analize a legislației existente în acest domeniu și elaborarea amendamentelor.

Potrivit premierului, donatorii străini sînt dispuși să susțină reformele în acest domeniu. Indirect, acest lucru a fost confirmat și de către reprezentanții partenerilor de dezvoltare, care au participat la ședința consiliului: UNICEF, USAID, Delegației Uniunii Europene în RM, Agenției Elvețiene pentru Cooperare și Dezvoltare, precum și ai unui șir de organizații neguvernamentale.

Experții însă sînt îngrijorați că sub paravanul grijii pentru interesele minorilor ar putea fi tentativa nr2. de promovare a amendamentelor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea vieții private.

Proiectul de lege privind cenzura pe Internet, înaintat anterior de MAI, a fost aprobat de guvern, însă a generat critici dure din partea experților și societății civile.

Inițiativa legislativă a fost argumentată prin necesitatea introducerii luptei cu pornografia infantilă și terorismul, însă conține, totodată, un șir de prevederi ce le permit organelor de anchetă să blocheze site-urile și să monitorizeze activitatea în spațiul virtual a unui șir de utilizatori, inclusiv informația confidențială cu caracter personal. În opinia mai multor experți, asemenea modificări ar putea conduce la „abuzuri și să devină un instrument de șantaj față de persoanele și resurselor online indezirabile.

Despre materialele compromițătoare împotriva funcționarilor și anturajului lor



Pe acest fundal, Serviciul de Informații și Securitate a cerut o nouă extindere a competențelor, înaintînd o inițiativă legislativă privind înăsprirea condițiile de acces la posturile publice. Anchetatorii moldoveni au suspiciuni rezonabile privind faptul că anumiți funcționari public, care au fost verificat de către serviciile speciale, se bucură de protecția din partea unor conducători ai instituțiilor.

Potrivit autorilor proiectului de lege, în activitatea serviciilor speciale, deseori sînt depistate promovări și numiri în funcții publice a unor persoane compromise, afiliate sau apropiate anumitor grupuri de interese sau chiar lumii criminale. Totodată, au fost depistate multe cazuri de promovare în funcții a unor proprietari de imobile, ce nu corespund veniturilor oficiale.

În acest sens, SIS propune extinderea competențelor instituției în procesul de verificare a candidaților la funcțiile publice. În special, pentru stabilirea relațiilor candidaților cu membrii lumii interlope și pentru a demonstra funcționarea așa-zisei „justiții prin telefon”, SIS cere oferirea dreptului la obținerea informației privind convorbirile telefonice a persoanelor supuse controlului.

Potrivit proiectului de lege, interceptarea convorbirilor telefonice va fi efectuată conform unei proceduri obișnuite, cu permisiunea judecătorului. Însă, în cazuri extreme, va fi suficientă o dispoziție a procurorului, legalitatea și justificarea căreia va putea ulterior verificată în instanță.

Totodată, SIS cere să i se ofere dreptul de a colecta date cu caracter personal nu doar față de actualii și viitorii funcționari, dar și în privința persoanelor terțe, care au legături de rudenie sau alte relații cu candidații la funcțiile publice. Astfel, orice cetățean, care în opinia serviciilor speciale are legătură cu pretendentul la un post public, poate ajunge în vizorul serviciilor speciale și deveni un obiect al interceptărilor.

De asemenea, SIS propune atragerea la răspundere administrativă a funcționarilor ce au încălcat Legea cu privire la verificarea persoanelor, ce ocupă funcții publice și a candidaților la aceste funcții. Pentru aceste acțiuni proiectul de lege prevede amenzi de la 2 pînă la 6 mii de lei, cu posibilitatea lipsirii dreptului de a exercita o anumită activitate pe termen de pînă la un an.

Sub protecția legii


„Proiectele de lege, pe de o parte, au scopuri nobile, menționează unul dintre experții noștri. Organele de drept și alte organe specializate trebuie să aibă posibilități extinse în lupta cu terorismul și spălarea banilor, pentru protecția intereselor minorilor, pentru combaterea corupției și instaurării ordinii în rîndurile funcționarilor publici.

Totodată, toți cunosc despre numeroasele abateri de la lege, cazurile de omoruri la comandă și a justiției selective. Oamenii legii au multe tertipuri, ce le permit să acționeze astfel, iar după aprobarea inițiativelor înaintate, vor exista mai multe posibilități de acest fel. Există un mare risc că sub acoperirea noilor prevederi legale a putea avea loc o mulțime de abuzuri.

Unele inițiative se explică cu greu, deoarece nu aduc nimic nou în legislație, însă extind competențele existente și creează premise pentru controlul total. Dacă astăzi MTIC acționează în special prin intermediul organelor de drept, atunci pe viitor dorește să obțină funcții de control direct, de care, în esență, nu este nevoie.

Legea poștei obligă operatorii poștali să le ofere organelor de anchetă și instanțelor toate trimiterile poștale, ce constituie probe, precum și documentele necesare. Arestarea și confiscarea corespondenței este posibilă doar cu permisiunea judecătorului și procurorului, dacă acestea sînt necesare pentru elucidarea infracțiunilor și stabilirea adevărului în dosarele penale aflate pe rol.

Totodată, prevederile proiectului de lege nu se leagă cu Constituția, care garantează taina scrisorilor, telegramelor și altor trimiteri poștale. Persoanele ce activează în domeniul comunicațiilor poștale sînt obligate să asigure această confidențialitate și să nu divulge conținutul corespondenței sau altor trimiteri poștale. Însă inițiativa MTIC întoarce totul cu picioarele în sus în acest sistem.

Trezește nedumerire faptul că autoritățile insistă atît de mult asupra adoptării urgente a acestor proiecte de lege foarte specifice, fără a desfășura dezbateri publice prealabile și fără o analiză minuțioasă a noilor prevederi în raportul cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului. În acest sens, nu există garanții că cetățenii și alți subiecți vor fi protejați de abuzuri la aplicarea noilor norme și că ei nu vor fi folosiți în scheme dubioase, inclusiv în lupta contra unor persoane concrete”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?