Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Guvernul va elimina unele restricții pentru mediul de afaceri

14 mar. 2016,, 09:30   Economie
3824 0
Guvernul va elimina unele restricții pentru mediul de afaceri
Foto: noi.md
Numărul de acte permisive și licențe în Moldova se va reduce cu o pătrime. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul Pavel Filip, care a relatat că a semnat recent două dispoziții ale Guvernului ce prevăd eliminarea restricțiilor existente pentru mediul de afaceri, relatează NOI.md.

Potrivit lui, în primul rînd, este vorba despre micșorarea numărului de acte permisive pentru activitatea de întreprinzător. Premierul a menționat că, potrivit rezultatelor unui studiu efectuat de Ministerul Economiei și Banca Mondială, în prezent există 416 acte permisive, iar 90 la sută dintre ele nu corespund, cel puțin, unuia dintre principiile bunei gestiuni prevăzute în Legea privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

Scopul măsurilor întreprinse este reducerea cu 25 la sută a actelor permisive. Totodată, celelalte documente urmează să fie ajustate la Lege, pentru ca autoritățile și antreprenorii să conștientizeze necesitatea actului permisiv, precum și condițiile, procedurile și taxa de eliberare a acestuia în vederea evitării abuzurilor.

În paralel cu optimizarea, va fi inițiată implementarea „ghișeului unic” de eliberare a actelor permisive, pentru care va fi necesar un sistem informațional în baza platformei oferite de Centrul de Guvernare Electronică.

Cea de-a doua dispoziție a Cabinetului de miniștri ține de revizuirea ordinelor Serviciului Vamal care afectează activitatea agenților economici prin supunerea acestora unor proceduri, condiții și restricții în timpul controalelor. Spre exemplu, există ordine ale Serviciului Vamal emise fără consultări cu comunitatea de afaceri, fără analiza impactului lor asupra mediului de afaceri, iar unele chiar fără publicarea și înregistrarea în Registrul actelor departamentale. Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor și Ministerul Justiției vor analiza în termen de o lună aceste ordine și le vor ajusta la legislație, în vederea introducerii unor reguli transparente și clare pentru business, în beneficiul antreprenorilor.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?