Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Legea procuraturii a fost votată în lectură finală

25 feb. 2016,, 13:43   Politică
4683 2

Legea Procuraturii a fost votată în lectură finală
Foto: newsmoldova.md

Proiectul Legii procuraturii a fost votat astăzi în lectură finală de către deputații PD, PL, PLDM și cei neafiliați. Deși membrii Comisiei juridice au efectuat peste 30 de modificări la proiectul propus inițial, democrații au precizat că acestea sînt de ordin redacțional, notează NOI.md.

Deputatul democrat Sergiu Sîrbu a precizat că amendamentele propuse nu denaturează conceptul reformei Procuraturii.

„S-a admis o mare dezinformare, la care au căzut pradă și unii parteneri externi. Amendamentele aprobate la ultima ședință a Comisiei juridice au un caracter tehnic, redacțional și nu modifică conceptul acestui proiect. Am avut unele discuții constructive cu autorii proiectului, în vederea eliminării oricăror interpretări”, a declarat Sîrbu.

Noua Lege a procuraturii prevede instituirea domeniului penal ca domeniu de competență fundamentală a procuraturii, competența pentru procedurile civile păstrîndu-se doar în cauzele care derivă din cele penale. Totodată, proiectul prevede optimizarea structurii Procuraturii. Astfel, sistemul va fi format din Procuratura Generală, procuraturile specializate și procuraturile teritoriale. Procuraturile specializate vor fi două la număr – cea anticorupție și cea pentru combaterea criminalității organizate. Procuraturile militare, de transport și cele de nivelul curților de apel vor fi lichidate.

Documentul mai prevede noi mecanisme de selecție și evaluare a procurorilor, instituindu-se condiții clare de admitere în profesie, dar și temeiurile de demitere. Procurorul general va fi ales de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, în urma unui concurs public. Acesta va fi numit pentru un mandat de șapte ani, față de cinci, cît este în prezent.

Proiectul mai prevede echivalarea salariilor procurorilor cu cele ale judecătorilor. La etapa inițială, salariile procurorilor vor constitui 90 la sută din cele ale magistraților.

Legea procuraturii va intra în vigoare pe 1 august 2016.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?