Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Moldova la răscruce – confruntarea

20 feb. 2016,, 09:30   Politică
20435 21

Молдова на распутье – противостояние
Foto: trm.md

Nicolae Chirtoacă, directorul Institutului Independent de Studii Strategice

„În secolul XXI e imposibil să conduci o ţară prin dirijarea manuală a unei singure persoane, fără un mecanism de control social, de reţinere şi distribuţie a puterii. Toate acestea conduc, în final, la un default, în primul rînd, economic”.

Boris Akunin

La începutul acestei săptămâni, miniștrii de externe ai statelor membre ai Uniunii Europene au adoptat o rezoluție privind Republica Moldova, trecând in revista principalele reforme pe care actuala majoritatea parlamentară și guvernul acesteia trebuie fără întârziere să le pună în practică. Printre prioritățile incontestabile se regăsesc depolitizarea instituțiilor de stat, lupta cu corupția de sistem, restabilirea statului de drept, reforma justiției, ordinea în domeniul activității bancare, combaterea spălării banilor și finalizarea anchetei "furtului miliardului", sancționarea celor vinovați și recuperarea banilor.

De asemenea, UE recomandă autorităților de la Chișinău sa se angajeze intr-un dialog constructiv cu societatea civilă, sa ea in serios doleanțele OSCE privind alegerile și finanțarea partidelor, sa asigura libertatea mass-media, în primul rând prin neadmiterea concentrării surselor de informare in masa în mâinile unui singur proprietar. Aceste recomandări, formulate de UE într-un mod destul de categoric, daca nu ultimativ, au stabilit și condițiile în care actuala guvernare mai poate spera la un ajutor financiar și acordarea altor subvenții.

Unul dintre euro-parlamentarii, care a s-a încumetat să comenteze documentul UE pentru Moldova, a stabilit și termenul limita pentru a trece de la vorbe la fapte, după care Bruxelles-ul va lua decizia finală cu privire la formele de interacțiune cu Chișinăul. În opinia sa, "dacă în primele 90 de zile guvernarea va demonstra voință politică pentru punerea în aplicare a programului de reforme, de care are nevoie țara, atunci Europa va redeveni un partener sigur al Moldovei. În cazul în care guvernul va eșua, atunci îi va fi foarte greu sa recucerească încrederea Europei ".

În această situație, actualul premier a reacționat destul de prompt, convocând în regim de urgenta ședința comisiei guvernamentale pentru integrare europeană pentru a examina rezoluția Consiliului. "Am înțeles cerințele", — a raportat P. Filip. "În rezoluție am găsit o confirmare a faptului că direcția aleasă de guvern este una corecta", — cu o încredere exagerat de optimista a declarat seful executivului. Pe pagina sa de Facebook, premierul a dat asigurări că autoritățile vor reforma sectorul bancar și cel judecătoresc, iar guvernul, la o adică, va susține un dialog permanent cu reprezentanții societății civile și ai opoziției.

Dar până în prezent nu există nici un indiciu că actuala guvernare oligarhica să manifeste careva sensibilitate la adresa cerințelor Uniunii Europene. Parlamentul, care după protestele din 20 ianuarie, nu îndrăznește să se convoace în ședință plenară, dar și acest guvern plăpând si lipsit de identitate, se ocupă în cea mai mare parte de PR ieftin sau continua sa mimeze ceea ce actuala guvernare considera a fi "reforme" pe placul partenerilor internaționali. Nu le poate fi negat doar tupeul primitiv cu care sunt ignorate revendicările Mișcării Protestatare si Forumului Civic, care practic sunt identice cu cele conținute în rezoluția UE pentru Moldova.

Actuala putere manifestă coerența și "voința politică" doar în încercarea desperate de a păstra neschimbat regimul oligarhic, care se mai menține pe șubredele sechele ale politicaștrilor vânduți si birocrației corupte, încercând năprasnic sa se ascundă după paravanul creat de fumigenele propagandistice sub denumirea de «principii si valori europene». Astfel, săptămâna trecută, guvernul a respins un proiect de modificări legislative cu privire la demonopolizarea pieței mediatice. Mai apoi, Consiliul Superior al Magistraturii, in baza unui pretins concurs si in lipsa de contracandidați, la reales în funcția de șef al Curții Supreme de justiție pe un tip discreditat si corupt din anturajul oligarhului Plahotniuc.

Vârful cinismului a fost și declarația reprezentanților partidului democrat, cu privire la menținerea neschimbată a principiului de numire in funcție a membrilor Comisiei Electorale Centrale, care actualmente este controlată în totalitate de către autorități și folosita de oligarhi pentru a se menține la putere prin fraidarea scrutinelor si falsificarea rezultatelor alegerilor.

In astfel de circumstanțe, nu contează dacă actualul guvern va reduce cu câteva procente convenţionale preţurile la energia electrică, la produsele petroliere, dacă va schimba cîţiva funcţionari corupţi, se va juca cu dobînzile la creditele bancare, va reduce unele taxe locale sau le va majora, va relua anumite relaţii cu FMi sau nu, va deprecia sau va întări valuta naţională. Problema va rămîne una complexă, de sistem. Deoarece în împărăţia oglinzilor strîmbe totul este deja deformat, iar pe alocuri prăbuşit în totalitate: şi sistemul financiar, şi piaţa valutară, şi verticala puterii, şi administraţia publică in totalitatea sa.

Ţara este în cădere liberă, iar problema majora constă în furturile şi jafurile la nivel înalt, comise de oligarhi, ce subminează economia şi sărăcesc populaţia. Întreaga orînduire social-politică prezintă o formă feudal-oligarhică, comprador-offşoristă a capitalismului primitiv în stadiul de acumulare primară a capitalului, a redistribuirii si scoaterii acestuia in afara ţării.

Criza actuala are nu numai un caracter de sistem, dar si este una generala, deoarece se suprapun mai multe situaţiei de criză din diferite domenii ale funcționarii statului si vieții societale. În primul rînd, „furtul miliardului” de către oligarhii de la putere, după care a urmat jaful rezervelor valutare ale statului în valoare de aproximativ un miliard de dolari, a constituit o lovitură devastatoare aplicata potenţialului de reanimare a economiei din contul resurselor interne.

În al doilea rînd, asistăm la o criză a întregii structuri a economiei moldoveneşti, care în ultimii ani a devenit dependentă aproape în exclusivitate de ajutorul financiar din partea partenerilor internaţionali şi de volumul investiţiilor străine.

În al treilea rînd, zeci de scheme criminale de sustragere a banilor de la populaţie ce continuă să funcţioneze în diferite sfere de activitate, începînd cu proprietatea publică, sfera energetică, produse petroliere pînă la comerţul angro şi cu amănuntul, precum şi împingerea întreprinderilor mici şi mijlocii în zona gri, au lipsit bugetul statului de resurse şi au creat premise pentru default.

În acest mediul oligarhic domina regulile lumii interlope. Pentru corupții care participă la diverse scheme de sustragere a banilor publici, care utilizează patrimoniul național pentru îmbogăţirea personală, pentru funcţionarii degradaţi, precum şi pentru procurorii, judecătorii, vârcolacii din organele de drept, criza parcă nici nu ar exista. Anume din această cauză interesele de grup, de clan ale acestor indivizi, care au reușit sa pună mâna pe putere in Moldova, vin in contradicție flagrantă cu interesele noastre, ale cetățenilor normali ai acestui stat.

La moment, în cadrul acestui sistem oligarhic, nu există şi nici nu se prevede o ieşire din situaţia dramatica in care ne-am pomenit noi, cetățenii acestui stat. Cei de la putere, ca de obicei, vor continua să mintă poporul in mod cinic si obraznic, să-l jefuiască in continuare sub acoperirea frazeologiei pro-europene, încercând să câștige timp şi să zadarniceasca mişcarea de protest, in efortul disperat să menţină acest status-quo pentru a-şi salva pielea si activele furate.

Actuala criză este cu mult mai periculoasă in raport cu situaţiile complicate în care s-a aflat statul moldovenesc pe parcursul a mai mult de doua decenii de existenta independentă. Cea mai gravă consecință a acestei crize generale constă în degradarea inevitabila a orânduirii social-economice, care se numeşte capitalism primitiv, oligarhic si cumetresc. Din acest punct de vedere, actuala criză este cea mai profundă şi cea mai imprevizibilă din perspectiva consecinţelor politice, economice şi sociale.

Orice strategie eficientă de asanare a situației actuale, bazată pe principii democratice, pe scoaterea ţării din criza generală, presupune demontarea actualului sistem oligarhic, criminal, parazitar şi antipopular. Iar pentru aceasta, acum ca niciodată societatea are nevoie de elite responsabile, de cel puţin o forţă politică nouă şi reformatoare, capabilă să spargă acest regim oligarhic şi să reîntoarcă Moldova pe calea unei dezvoltări normale, europene, păstrând valorile tradiţionale ale poporului acestei ţări. Anume de apariția unei astfel de forte se teme actualul regim, care este gata să meargă până în pânzele albe pentru a se menţine la putere, a păstra intact actualul sistem parazitar si antinațional.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?