Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Operaţiunea „Unirea-2018”: Mission Impossible

17 feb. 2016,, 15:50   Politică
11023 20
Foto: tribuna.md
Săptămîna trecută, după apariţia mai multor articole pe subiectul existenţei planului „Unirea-2018”, reacţia nu s-a lăsat aşteptată.

Eu sînt mic, nu ştiu nimic…

Reprezentanţii NATO s-au grăbit să-i asigure pe cetăţeni despre susţinerea suveranităţii moldoveneşti. Susţinerea neutralităţii a fost trecută delicat cu tăcerea…

Ambasada SUA la Chişinău a calificat şi ea drept „false” declaraţiile privind susţinerea din partea Washingtonului a proiectului de alipire a Moldovei la România.

Ce-i drept, anterior, ambasadorul SUA a numit drept invenţie şi sprijinul SUA faţă de păpuşar…

România, cum era şi de aşteptat, a păstrat o tăcere suspectă, fapt ce doar confirmă justețea acuzațiilor la adresa ei. La acest subiect s-a expus doar Iulian Chifu, fostul consilier pentru securitate naţională al ex-preşedintelui român, Traian Băsescu. Potrivit lui Chifu, proiectul “Unirea” încă nu a fost discutat la concret la Bucureşti. La Bucureşti, poate nu a fost discutat. Dar la Washington?

Cîinele latră, caravana trece

Nu au reușit bine reprezentanţii SUA, NATO şi României să-i asigure pe cetăţeni despre lipsa de temei pentru careva temeri, că a doua zi deja au fost nevoiţi să dea din nou explicaţii, dar de această dată la nişte acuzaţii mult mai consistente.

Atît noi, cît şi alţi politologi am scris că NATO îşi consolidează infrastructura militară la frontierele FR… Iată și confirmarea. La 10 februarie, Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei, a recunoscut că NATO şi-a triplat efectivul forţelor de reacţie în Europa de Est, pînă la 40 mii de persoane.

Politologii noştri au mai indicat că SUA are nevoie de „anshluss” pentru a crea în Moldova un cap de pod militar împotriva Rusiei. Şi, poftim, confirmarea. La 12 februarie, în Aeroportul Internaţional Chişinău, a aterizat un avion militar american. În aceeaşi zi, a sosit un grup format din 17 generali şi amirali ai Departamentului Apărării SUA. Iar la 16 februarie același Chifu a recunoscut public, că există înțelegerea cu oficalii din RM privind crearea la aeroportul Internațional Mărculești a unei baze internaţionale de training, cu un eventual spital american, cu capacităţi de producţie şi reparare de armament.

Nici nu a reușit Iulian Chifu să-i asigure pe moldoveni că planuri de unire nu există și nu vor exista, că la 10 februarie, senatorul român Viorel Badea, copreşedintele PNL (Partidul lui Klauss Iohannis) a şi infirmat cu furie cuvintele colegului său.

Din numele partidului de guvernămînt, acesta a publicat documentul întitulat „Moldova – prioritatea noastră”, propunîndu-l pentru semnare tuturor partidelor politice din România. Mai tîrziu, acesta va fi semnat (cine o să-i întrebe!) şi de multe partide din Moldova.

Documentul prezintă ca ceva firesc planul de lichidare a Moldovei prin unificarea economiei, infrastructurii, domeniilor de învăţămînt, mass-media.

Pentru ca procesul să nu iasă de sub control, acesta va fi monitorizat de forţe comune de poliţie şi de jandarmi.

Dar voi cum ați vrut? Vreţi 150 milioane euro credite? Semnaţi aici, vă rog. Or, pentru toate trebuie de plătit.

Altfel spus, în ultimele trei săptămîni, au fost făcute publice trei acte cu titlul convenţional „Unirea-2018”, în care ideea de unire între Moldova şi România a fost confirmată documentar. Este vorba şi despre planul NATO pentru anul 2016 privind modernizarea armatei Moldovei, , şi despre prognoza Stratfor, în care se menţionează că în curînd Moldova va deveni parte a României, şi despre lovitura de graţie – documentul lui Viorel Badea, care conţine descrierea modalităţii de realizare a unirii.

Suprimarea legitimităţii

Trebuie să recunoaştem că planul lui V. Badea a cam întîrziat. Toate acţiunile pe care le propune acest plan timp de 6 ani, deja sînt realizate cu succes de alianţa de guvernămînt. PL, care acţionează în duet cu PDM, a desfăşurat cîteva operaţiuni strategice speciale, care au avut drept scop compromiterea legitimităţii existenţei Republicii Moldova.

Vă amintim cîteva dintre acestea.

Comisia Ghimpu (2010) – a stabilit că RSSM a fost creată cu încălcarea legii, că naţiunea moldovenească este una artificială (de parcă ar exista „națiuni naturale”!), fiind produsul violenţei ideologice din partea Kremlinului.

Decretul Ghimpu din 24 iunie, 2010, despre ocupaţia sovietică. Potrivit acestui act, RSSM şi prin deducție R. Moldova sînt construcții nelegitime, pentru că sînt un produs al pactului Molotov-Ribbentrop. Decretul, cum menționa judecătorul Curţii Constituţionale V. Pușcaș, reprezenta un atentat la suveranitatea statului moldovensc.

Istoria românilor – la 7 martie, 2012, a apărut decretul nr.124 al Ministerului Educaţiei al RM privind redenumirea cursului “Istoria”, introdus în septembrie, 2011, în cursul „Istoria românilor şi Istoria Universală”.

Decretul ministrului a fost emis în secret, luînd prin surpindere chiar şi colegii din alianţă.

Şleahtiţchi, ştiind despre intenția alianței de-al demite pentru corupţie (afacerea cu autobuzele), a decis că ultimul refugiu este “patriotismul”.

Românii au apreciat trădarea lui Şleahtiţchi: după ce a pierdut funcţia de ministru, acesta și-a ancorat temeinic posteriorul în fotoliul moale de consilier al lui N. Timofti. Decizia incalificabilă a ministrului a reprezentat o diversiune deschisă împotriva identităţii naţionale a moldovenilor şi a statalităţii moldoveneşti.

La 5 decembrie, 2013, Curtea Constituţională (cinci din şase judecători ai căreia sînt cetăţeni ai României), a dispus supremaţia Declaraţiei de Independenţă în raport cu Constituţia RM. Totodată, curtea a înlocuit din proprie iniţiativă limba moldovenească (articolul 13 al Constituţiei) prin cea română în calitate de limbă oficială! Decizia curții nu i-a impresionat pe europeni. La 17 iulie 2014, Anne Brasseur, preşedinta Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a declarat în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, că limba de stat în Republica Moldova este limba „moldovenească”. O palmă mai grea pentru unioniști nici nu se putea de imaginat.

Vă amintim, dacă acest lucru mai interesează pe cineva, că Declaraţia de Independenţă cheamă la lichidarea urmărilor pactului Molotov-Ribbentrop, deci şi a R. Moldova care a apărut în consecința pactului menționat.

Sub controlul Bucureştiului?

În anii 2010-2011, România a obţinut calitatea de supraveghetor din partea UE pentru R. Moldova, substituind Ungaria. Anume atunci au fost semnate acordurile de colaborare între ministerele apărării, de interne şi învăţămîntului din cele două ţări, între SIS şi SRI. Tot atunci, România a obţinut statutul de avocat al Moldovei în UE, semnînd cu Ghimpu planul privind parteneriatul strategic în integrarea europeană.

Mai pe urmă lucrurile au mers de la sine: în toate ministerele şi-au făcut apariţia consilieri nu europeni, cum ar fi fost firesc pentru o guvernare declarat europeană, ci români. Cetăţenii români au preluat posturile de conducere la SIS, CC, Ministerul Apărării, în aparatul preşedintelui Ghimpu şi Timofti. În presă a apărut informaţia despre transmiterea statului vecin a bazei de date privind cetăţenii moldoveni.

În perioada 2014-2016 sub presiunea Bucureştiului, Alianţa a început să creeze intens infrastructura proiectului „Unirea-2018”.

A început apariţia masivă a partidelor şi organizaţiilor unioniste – “PNL”, “PLR”, „Dreapta”, “PAS”. PL (partidul lui М.Ghimpu), care a pierdut din autoritatea de cîndva, s-a plasat deschis pe poziţiile unioniste.

Şi-au făcut apariţia reţele mediatice – ТVR Moldova, Vocea Basarabiei (radio şi TV), National TV, ALT TV. Ideea unionismului este isteric promovată la Moldova-1, PRO-TV, Publica TV şi alte posturi aparţinînd păpuşarului. În curînd se aşteaptă lansarea postului de televiziune Unirea, care va lupta deschis pentru lichidarea statului suveran R. Moldova.

Mai dificil are loc formarea infrastructurii economice. Cu toate acestea, în anul 2015, România a devenit principalul partener economic al Moldovei, surclasînd Rusia. Pentru aceasta, AIE a fost nevoită să provoace embargoul din partea FR, aruncînd vina pe opoziție. Conducta de gaz Iaşi-Ungheni este la un pas de lansare, are loc modernizarea reţelelor electrice, se discută lansarea căii ferate europene Iaşi-Ungheni, are loc construcţia activă a podurilor peste rîul Prut. Creditele de 150 milioane euro au menirea să fortifice dependența RM de România.

Implicaţia română este atît de puternică, încît, atunci cînd Andrei Popov, ambasadorul RM în Austria, în timpul unei discuţii private s-a arătat nemulţumit de activismul Bucureştiului, acest lucru mai pe cît nu l-a costat funcţia deţinută. Românii care au aflat despre discuţie au sesizat imediat MAEIE, cerîndu-i revocarea! Ambasadorul a fost lăsat în funcţie doar din teama unui scandal.

Decizia de judecată privind interdicţia la intrare pe teritoriul Moldovei pentru unionistul George Simion a fost anulată prin decizia prim-ministrului Filip! Acum vă daţi seama de tot gradul implicaţiei?

Unirea va eşua…

S-ar părea că legitimitatea ţării este suprimată, infrastructura unirii practic finalizată. A rămas doar să fie preluată ţara cu tot cu 3.6 milioane cetățeni.

Totuşi, speranţele românilor nu vor avea sorţi de izbîndă din mai multe cauze.

Cetăţenii Moldovei (80%) nu acceptă categoric ideea de anschluss. Mai ales după ce România le-a impus guvernarea păpuşarului, demonstrîndu-şi astfel dispreţul faţă de moldoveni și așteptările lor.

Orice tentativă de unire va provoca un război civil. Şi aceasta nu este doar o ipoteză. Sondajele închise desfăşurate de institutul Gallup deja indică asupra faptului că Moldova se află la un pas de război civil. Şi războiul se poate extinde uşor şi pe teritoriul României şi UE.

Şi cine ar avea nevoie de asta în UE?

Plus la aceasta, Unirea va stimula destrămarea României şi Ucrainei. Găgăuzia, şi acest lucru este confirmat de referendumul din februarie 2014, îşi va declara independenţa, chiar dacă cineva crede că-i va mitui și problema se va rezolva de la sine.

Acelaşi lucru îl va face Transnistria. Imediat vor apărea republici şi la nordul Moldovei, şi la Sudul Ucrainei (republica Bugeac), şi în Transcarpatia (rusinii şi maghiarii), care probabil vor fi recunoscute de Rusia, Ungaria şi Polonia. Maghiarii (şi romii?) din România ar putea şi ei să-şi declare independenţa.

Acesta va fi finalul proiectului naţional românesc.

De aceea România ar trebui nu să înghită Moldova, ci să-i consolideze independenţa.

Or, aceasta este garanţia existenţei României…

Bogdan Țîrdea




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?