X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Mihai Poalelungi: al doilea mandat pe fundalul protestelor

11 feb. 2016,, 08:20   Politică
15122 25

Foto: moldnews.md

Victor Surugiu

În Moldova, se pare că a fost stabilită o nouă tradiție. Șefii principalelor instanțe judiciare își ocupă funcțiile, practic, în afara concursului. Judecătorii nu se grăbesc să le facă concurență candidaților, în condițiile unor rezultate previzibile.

27 de ani în mantie de judecător

Întreaga carieră a lui Mihai Poalelungi s-a desfășurat în sistemul judiciar: în urmă cu 27 de ani, el și-a început activitatea în calitate de stagiar în cadrul Judecătoriei sectorului Rîșcani din Chișinău. Ulterior, el a ocupat funcții de conducere într-un șir de instanțe din capitală, iar în 2003 a fost transferat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Doi ani mai tîrziu, Poalelungi a devenit vicepreședintele acestei instanțe, apoi, în 2008, a fost ales judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Cînd în februarie 2012, Mihai Poalelungi a refuzat postul de la Strasbourg, a revenit în Moldova la șefia acestei instanțe superioare, experții au început să vorbească despre redistribuirea sferelor de influență în sistemul judiciar. Atunci, fotoliul de președinte al CSJ a fost vacant timp de un an – după înlăturarea din funcție a lui Ion Muruianu.

Experții și presa au anunțat că CSJ, care emite verdicte definitive pe cele mai importante dosare civile și penale, a trecut „sub aripa” Partidului Democrat. Însuși Mihai Poalelungi a respins categoric, de fiecare dată, afilierea sa la vreo formațiune politică.

Activînd la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Poalelungi avea un salariu lunar, care la acel moment depășea venitul anual al președintelui CSJ. Judecătorul și-a explicat întoarcerea în țară prin dorința de a îmbunătăți nivelul de trai în Moldova, de a spori calitatea justiției și de a reîntoarce cetățenilor încrederea într-o justiție echitabilă.


Patru ani de eșecuri și realizări

Pe parcursul ultimilor patru ani, în sistemul judecătoresc au avut loc multe schimbări, inclusiv pozitive. Printre realizările sale Mihai Poalelungi menționează reducerea numărului de hotărîri judiciare anulate de instanțele superioare, reducerea numărului adresărilor la CEDO din partea cetățenilor moldoveni, îmbunătățirea condițiilor pentru săvîrșirea actului justiției, înăsprirea responsabilității judecătorilor, perfecționarea legislației procesuale și a garanțiilor sociale ale judecătorilor.

Președintele CSJ, de asemenea, este cunoscut drept autorul unor idei de rezonanță, precum introducerea instituției juraților sau demiterea judecătorilor care nu pot demonstra proveniența averii.

Președintele principalei instanțe judiciare din țară crede că, în ultimii ani, în sistemul judecătoresc corupția s-a redus. Totodată, sondajele sociologice și studiile ONG-urilor arată un alt tablou, care îi includ pe judecători printre cei mai corupți funcționari.

Pe parcursul ultimilor ani, sistemul judiciar a figurat într-o serie de scandaluri de corupție, fapt ce puțin probabil a contribuit la îmbunătățirea imaginii: participarea la spălarea miliardelor rusești, susținerea schemelor de atacuri raider.

Singurul candidat

Lunea trecută, pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii a apărut un proiect al ordinii de zi a ședinței planificate pentru marți, ce includea examinarea problemei ocupării funcției de președinte al CSJ. În calitate de candidat unic a fost desemnat actualul președinte al instanței superioare Mihai Poalelungi, în vîrstă de 54 de ani.

Desemnarea lui Poalelungi pentru un al doilea mandat a general o reacție furtunoasă a activiștilor și liderilor protestatarilor, care protestează în fața clădirii Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, și-au chemat susținătorii la protest, prin intermediul rețelelor de socializare.

Demisia preşedintelui CSJ figura din start printre revendicările manifestanților. Această condiție a fost înaintată pe 5 aprilie 2015, chiar la prima acțiune de protest. Liderii opoziției consideră că Mihai Poalelungi s-a compromis și nu are dreptul dă pretindă o asemenea funcție publică înaltă.

De asemenea, ei îl acuză pe președintele CSJ că anume pe timpul aflării lui la conducerea sistemului judiciar în Moldova s-a produs subminarea definitivă a încrederii în justiție, iar partenerii externi au sistat finanțarea țării din cauza corupției din sectorul justiției.

„Nu sînt contracandidați, Poalelungi concurează cu el însuși. Candidații, care au dorit să participe la concurs – sau riscă dosare penale, sau au fost scoși din cursă prin alte metode. Ei pur și simplu ignoră cerințele noastre, ei își bat joc de noi”, a declarat liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pe Facebook.

Marți, lîngă clădirea Consiliului Superior al Magistraturii au fost aduse subdiviziuni speciale ale poliției. Mihai Poalelungi a fost asigurat cu pază. La protest au participat circa 150 de persoane. 10 reprezentanți ai societății civile și ai protestatarilor au fost admiși în clădire în momentul anunțării rezultatelor votării.

La fel ca și acum patru ani, pentru candidatura lui Mihai Poalelungi au votat 9 din 10 magistrați prezenți. Împotrivă s-a pronunțat Tatiana Răducanu, care a declarat că are o opinie separată. La votare a participat Dumitru Visternicean, iar Mihai Poalelungi s-a abținut de la vot.

Președintele Consiliului Superior la Magistraturii, Victor Micu, nu a fost lăsat să citească decizia pînă la capăt. Protestatarii l-au întrerupt, declarînd că alegerea lui Poalelungi este ilegală, deoarece el este singurul candidat și față de el există suspiciuni întemeiate de corupție. În opinia lor, procedura „nu are nimic comun cu un stat de drept”.

Victor Micu a explicat că concursul la funcția de președinte al CSJ s-a desfășurat transparent, anunțul fiind publicat în „Monitorul Oficial” și orice judecător a putut să-și depună dosarul pentru participare.

Reprezentanții opoziției și-au anunțat intenția de a desfășura o acțiune de nesupunere în ziua aprobării candidaturii lui Mihai Poalelungi în Parlament. Potrivit liderilor Platformei „Demnitate și Adevăr”, în timpul apropiat va avea loc o ședință a forului civic, în cadrul căreia vor fi aprobate următoarele acțiuni ale opoziției.

Asupra acestei circumstanțe s-a pronunțat și Ambasada SUA în Moldova. Reacția șefului misiunii diplomatice James Pettit a fost publicată pe pagina Ambasadei de pe o rețea de socializare: „Ce se întîmplă la Curtea Supremă de Justiție? Un singur candidat? Așa, în opinia lor, trebuie să arate reforma justiției?”

Între timp, această practică nu este una nouă pentru sistemul judecătoresc. Deseori, la funcțiile de conducere a instanțelor pretinde doar un candidat, care, deseori ocupă această funcție. Periodic, apar situații cînd în general nu există doritori de a ocupa un post sau altul.

Anul trecut, a izbucnit scandalul în jurul înaintării candidaturii lui Ion Pleșca la postul de președinte al Curții de Apel Chișinău. El ocupă această funcție din iulie 2011, iar în iulie 2015 a mai obținut un mandat de patru ani. Consiliul Superior al Magistraturii a propus candidatura lui spre aprobare, deși el era singurul participant la concurs. Ca și în cazul lui Poalelungi, acest fapt a generat dezbateri aprinse.

În opinia avocatului, fostului judecător la CEDO Stanislav Pavlovschi, asemenea situații discreditează sistemul național de justiție: „Aceasta denotă gravitatea problemelor cu care se confruntă sistemul nostru judiciar. Procedura de creare a instanței judiciare, inclusiv alegerea, numirea președinților, trebuie să fie impecabilă. Altfel, în societate se creează impresia că aceasta nu este alegere, ci numirea, promovarea unei persoane la această funcție, pe care trebuie s-o ocupe încă o perioadă de timp”.

„Nu e de mirare faptul că, în condițiile actuale, nimeni dintre judecători nu a dorit să-și înainteze candidatura la funcția de președinte al CSJ, a menționat pentru NOI.md o sursă ce cunoaște bine situația din Consiliul Superior al Magistraturii. Straniu este altceva: colegiul de selectare i-a acordat lui Poalelungi punctajul maxim, declarîndu-l, de fapt, mai că nu cel mai bun judecător din Moldova.

În ultimii doi ani, eu nu am văzut nicodată ca un candidat ce aspiră la funcția de președinte să fie atît de înalt apreciat. Nimeni nu pune la îndoială faptul că domnul Poalelungi este un judecător profesionist și foarte competent în domeniu. Însă în spatele lui sînt și eșecuri, greșeli, care în cazul altor judecători au determinat reducerea evaluării generale.

Totodată, pentru ca principiile democratice să fie respectate, trebuie să existe cel puțin doi candidați, dintre care este ales unul. Acest fapt este incontestabil. Spre exemplu, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului înaintează, în mod obligatoriu, trei candidați, dintre care la Strasbourg este ales unul. Însă judecătorilor moldoveni demult li s-a tăiat dorința de a depune cereri de participare la asemenea concursuri”.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?