Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Gherman Gref nu are dreptate în privința economiei ruse

6 feb. 2016,, 12:15   Externe
1781 11

Foto: timpul.md

Jon Hellevig

Originalul publicației: German Gref is So Wrong on Russian Economy
.

Președintele celei mai mari bănci de stat din Rusia, Sberbank , Gherman Gref a supus unei critici distrugătoare economia țării, în cadrul forului economic de la MOscvoa, pe 15 ianuarie. Potrivit lui Gref, ce mai puternică tendință în economia mondială în prezent este „sfîrșitul erei carbohidraților”. El împărtășește pe deplin opiniile, apărute în presa străină, potrivit cărora Rusia, din prostie, mizează pe un model economic bazat pe exportul de petrol și gaze, neglijînd dezvoltarea industriei și a sectoarelor moderne ale economiei. Prin urmare, a menționat Gref, Rusia este condamnată să rămînă printre „țările-downshifter”, pierzîndu-și bogăția, pe măsura epuizării banilor petrolieri.

În mod straniu, Gref afirmă că scăderea bruscă a prețurilor la petrol este condiționată de „schimbările radicale în modelele de consum a energiei globale”. Căderea prețurilor la petrol este condiționată în mod evident nu de tendința de trecere la resursele alternative de energie și este destul de dubios faptul că există o reducere a consumului în general, pe lîngă recesiunea generală a economiei. În realitate, căderea bruscă a prețurilor la petrol reflectă această scădere globală însoțită de supraproducție, generată de investițiile speculative din America de Nord în noile sonde de petrol, de împrumuturile la cota zero, investite în proiecte super-riscante, de sancțiuni și războaie comerciale.

Priviți în jur, Occidentul se duce la fund

Acest fapt ne conduce la unul din defectele fundamentale în gîndirea lui Gref și a celor de seama lui: critica economiei ruse fără o analiză globală a economiei în general. Acestea ne indică asupra problemelor reale și inventate din economia rusă, considerînd totodată sau declarînd (?) că restul lumii, în special Occidentul, se descurcă și se dezvoltă foarte bine, grație unul model politic și economic superior. Însă cel mai urît fapt este că economiile occidentale au suferit un fiasco total și sunt capabile să mențină o anumită aparență doar datorită împrumuturilor, fapt demonstrat de studiul „Awara Accounting”. Ele au reușit să facă acest lucru pe parcursul ultimilor zece ani, profitînd de monopolul puternic al valutelor străine, ce le oferea posibilitatea de a menține niște dobînzi, practic, egale cu zero, și stabilitatea valutelor, în pofida creditelor distrugătoare și păguboase la toate nivelele ale activității economice: publice, corporative și la nivelul gospodăriilor casnice. Gref ar trebui să înțeleagă că ceea prin ce trecem noi acum nu este atît sfîrșitul erei hidrocarburilor, cît sfîrșitul erei împrumuturilor occidentale enorme și a chefului de consum de două decenii, care continuă pînă în prezent. În septembrie 2015, noi am publicat niște studii despre consecințele negative ale acestei orgii, cu prognoza unei prăbușiri iminente a întregului sistem. Studiul efectuat de Awara Accounting întitulat „Cum monopolul dolarului și euro au distrus economia de piață reală. Și ce a spus Hayek despre necesitatea valutelor concurențiale” poate fi accesat aici.

Criticii „liberali” ai economiei ruse vor ca noi să credem că Occidentul se descurcă de minune datorită unui presupus model economic mai bun, promovat drept economii inovaționale. Tabloul real din Occident, SUA, Canada, Australia, Japonia, UE este însă sumbru și include producția industrială în scădere, reducerea exportului, deficit bugetar enorm, tendințe înfricoșătoare de sărăcire și de șomaj cronic, pe care guvernul încearcă să le ascundă în spatele statisticilor oficiale, ce exclude șomerii. Singura inovație reală din Occident din ultimii zece ani este inovația unui veșnic chef al datoriilor, care, din păcate, nu va fi deloc veșnic.

Trebuie să priviți dincolo de statistica superficială și comodă

Și dimpotrivă, nimic din cele enumerate mai sus nu este aplicabil în Rusia. Desigur, economia rusă suferă, însă în nici un caz din cauza depresiei fatale sau cronice, așa ca în Occident. Iată din ce cauză suferă Rusia: recesiunea globală, sancțiunile și luptele comerciale. Însă consecințele acestora nu constituie depresia sau sistarea dezvoltării, ci, dimpotrivă, aceste circumstanțe stimulează producția industrială de bază a țării. Gref și adepții săi vor să fie percepuți drept persoane ce activează în domeniul gîndirii strategice, însă activitatea lor se rezumă la promovarea unor imagini superficiale, bazate pe indicatori economici artificiali. E ușor să cazi în capcană și să crezi că e ceva fundamental greșit în Rusia, cînd PIB-ul cade cu 3,8% față de anul precedent, iar valuta națională se află în cădere liberă.

Însă pentru a reflecta strategic, trebuie să pătrundeți sub nivelul superficial și să efectuați o analiză mai aprofundată a tendințelor și condițiilor economice. Primul pas a fost alegerea – se dorește o denigrare a economiei sau o analiză a ei. Dacă el a ales a doua variantă, atunci trebuie să înceteze selectarea statisticii convenabile, în tendința de a enumera doar indicatorii negativi. Există însă un șir de indicatori pozitivi, chiar sub nasul liberalilor, care trebuiau doar să se încumete să-i vadă.

Sunt o sumedenie de date excelente despre ocuparea forței de muncă, șomajul la nivelul de 5,8% (noiembrie 2015), un nivel superior celui din orice țară occidentală. Producția industrială este puțin mai mică decît în 2015 (-3,5%), însă acest lucru nu e chiar atît de rău, dacă ținem cont de situația globală și de atitudinea dușmănoasă a Occidentului față de Rusia. Mai mult, în afara statisticii generale, mai există unele sectoare ale industriei, care se dezvoltă destul de bine. Spre exemplu, industria tehnologiilor înalte, farmaceutica și industria alimentară și, desigur, industria militară, ce s-a manifestat acum cu succes în Siria.

Nimeni nu se sufocă în urma strîngerii curelelor

Imaginea ce se creează pe fundalul discuțiilor despre eșec, combinate cu această doză de realitate, este că Rusia nu a suferit eșec, nu se prăbușește, ci pur și simplu a pierdut 10% din bogăția aflată la suprafață. Imaginați-vă un om bogat, care a devenit cu 10% mai sărac. Eu nu aș spune că aceasta e o catastrofă. Mai degrabă, ați corecta consumul, ați revizui planul de dezvoltare și veți lucra mai asiduu. Anume aceasta și face Rusia. Iar Occidentul acționează acum ca un moștenitor-decadent a unei averi ruinate, care refuză să accepte realitatea și neagă o iminentă prăbușire financiară, în încercarea de a-și menține vechiul stil de viață, punînd în gaj imobilul și continuînd să ia împrumuturi pînă la sfîrșit.

Iar reducerea bogăției cu 10% este confirmată de indicatorii veniturilor disponibile ale rușilor, care la fel s-au diminuat.

Pufnitul și oftatul Occidentului nu vor distruge nici Rusia, nici liderul ei

Așadar, veniturile neașteptate din petrol s-au terminat, iar finanțarea occidentală a secat din cauza sancțiunilor bancare. Și ce s-a îmtîmplat? Rusia a pierdut doar 10%. Posibil, deși e greu de crezut – aceasta este o catastrofă. Însă eu, dimpotrivă, consider că acesta este încă un miracol economic – însuși faptul că economia rusă s-a dovedit a fi atît de stabilă.

În realitate, eu nu aș numi aceasta o minune și nu ar trebuie să gîndească așa nici cei, care au participat la elaborarea studiului meu privind economia rusă (decembrie 2014). Study on Russian economy. Diversfication, Modernization and the Role of the State in Russia’s economy. (Studiul economiei ruse: diversificarea, modernizarea și rolul statului în economia Rusiei). Eu am demonstrat că este o eroare să se afirme că economia rusă depinde în totalitate de petrol și gaze, deoarece ponderea petrolului și gazelor constituie doar 16% din economie. Studiul a demonstrat că, în realitate, Rusia și-a diversificat și modernizat economia sa, iar această tendință sănătoasă în industrie și alte sectoare fundamentale ale economiei rusești se atestă pe timpul președinției lui Putin din anul 2000.

În studiu eu afirm, fără a înfrumuseța prea mult lucrurile că reflectarea economică occidentală a Rusiei constituie o propagandă curată. Cel mai important însă, eu i-am avertizat pe conducătorii din Occident despre pericolul de a se înșela prin propaganda lor, fapt ce i-ar putea determina să ajungă la o soluție simplă a problemei, considerînd că Rusia este slabă din punct de vedere industrial și că pufnitul marelui lup rău din Occident va distruge căsuța economică a Rusiei, la fel ca și primele două case din povestea celor Trei purceluși. Însă, eu știu că căsuța rusească e a treia, din cărămidă sau, putem spune, din BRICS. În realitate, povestea este destul de metaforică: „A treia casă a purceilor era din cărămidă. Lupul nu a putut-o sufla. Apoi, el a încercat să-i scoată pe purceluși din casă, propunîndu-le diferite locuri de întîlnire (Ucraina, Siria), însă de fiecare dată, purcelușii au reușit să-i ducă de nas. În cele din urmă, lupul a hotărît să coboare prin coșul de fum (sancțiunile și războiul comercial), însă a căzut în ceaunul cu apă clocotită, purcelușii i-au pus capacul, apoi l-au pregătit și l-au mîncat.

Surprinzător, doi ani de război economic mi-au demonstrat că analiza mea este corectă. Economia rusă, în general, a rezistat atacului. Totodată, războiul sancțiunilor au determinat-o pe Rusia să renunțe la discuțiile inutile cu Occidentul și, prin urmare, a condus la manifestarea ei în calitate de putere mondială adevărată, iar Siria a devenit un exemplu perfect ce înseamnă acest lucru. Cît privește economia, ea se va dezvolta în aceeași direcție, fără îndoială.

Rusia are nevoie de timp, toate reformele deja au fost inițiate

A existat o perioadă de strîngere a curelelor și, cu siguranță, asemenea perioade încă vor fi, însă, în general, economia Rusiei are baze solide. Mai mult, ceea ce am văzut e doar efectul blitzkrieg-ului asupra Rusiei în primii doi ani. Iar ceea ce încă nu am văzut – că deja sunt create noi capacități industriale în Rusia. Analiștii vor să ponegrească eforturile Rusiei de producere a producției de substituire a importului, arătînd că statistica pe ramură a scăzut puțin. Hitler a făcut aceeași eroare, înainte ca Stalin să-și mute producția industrială în Siberia după invazia Germaniei asupra Rusiei. Însă deoarece ei, în realitate nu sunt analiști, ei ignoră complet termenele de dezvoltare a noilor produse și a unor ramuri întregi ale industriei; evident ca fi nevoie de timp pînă cînd noile produse vor fi lansate. Toate acestea sunt așteptate în a doua jumătate a acestui an. Urmează să vedem și cum industria aviatică renaște ca Phoenix din cenușa distrugerii liberale a economiei rusești în anii 90.

Precum am mai menționat, Rusia nu are nevoie de reforme greu de atins, promovate de Gref și Kudrin. Rusia are nevoie de timp. Rusia dispune de aceste timp și acesta e de partea ei. Eu afirm că în afara restricțiilor economice globale externe, nu există nimic incorect sau prost făcut în economia rusească. Cu excepția unui singur lucru: dobînzile punitive stabilite de Banca Centrală, iar aceasta vine din neînțelegerea faptului că inflația în Rusia nu constituie o problemă monetară, ci este o consecință a restricțiilor externe.

Inflația: și problemă, și soluție

Rusia post-sovietică suferea de o producție internă mică și de importul majorității produselor necesare. Toate acestea genera două forme de presiune inflaționistă: înregistrînd o creștere enormă din 2000, importul nu rămînea în urma consumului, prețurile depindeau de cursul rublei, iar căderea rublei stimula inflația.

Însă acum totul a început să se schimbe, deoarece Rusia produce foarte multe mărfuri. Producția locală începe să rupă dependența puternică dintre prețuri și cursul de schimb. Acest lucru deja se întîmplă. Timp de doi ani, cursul dolarului s-a dublat, cursul dolarului față de rublă s-a majora cu peste 100%. Totodată, în aceeași doi ani, inflația a constituit doar 25%. Astfel, legătura nocivă a slăbit semnificativ. În continuare, se așteaptă o reducere tot mai mare, deoarece producția locală va substitui tot mai mul importul. În realitate, importul rus e foarte mic, față de scara globală. De exemplu, volumul lunar al importului Finlandei cu o populație de 5 milioane constituie aproximativ 5 miliarde de dolari. Aceasta este comparabil cu importul lunar al Rusiei la nivelul de 15 miliarde de dolari, adică, Rusia, cu o populație de 30 de ori mai mare, importă doar de trei ori mai mult decît Finlanda. Și asta după reducerea importului du 40% în 2015. Mai mult, eu aș aștepta ca importul să scadă anul acesta, probabil de la 10% pînă la 15%.

Așadar, structura importului Rusiei s-a schimbat de la consum la procurarea tehnicii și utilajului, precum și a materiei prime și a componentelor ei pentru dezvoltarea ulterioară. Importul produselor alimentare nu depășește 2 miliarde de dolari pe lună. Aceasta înseamnă, cel mult 15 dolari de persoană sau 2-3% de capital curat disponibil. (Chiar și așa, volumul de bază al importului de alimente în prezent este supus procesării în Rusia).

Deși inflația și ratele înalte ce o însoțesc constituie cea mai mare problemă a economiei rusești, ea creează și o rezervă uriașă pentru creșterea ulterioară. Anume acest fapt nu-l văd experții promovați în presă. Inflația inevitabil, mai devreme sau mai tîrziu, va scădea, la fel și ratele dobînzilor, iar reducerea dobînzilor va stimula din nou creșterea economică. Straniu că experții nu observă acest lucru, mai ales că acea creștere – dacă a existat - a economiilor occidentale (în realitate are loc doar menținerea lor la suprafață) era condiționată în totalitae de reducerea permanentă a ratelor pe parcursul ultimilor 10 ani.

Cele mai recente date privind inflația ne oferă speranțe. Căderea reluată a rublei nu a generat un nou val de inflație, deși a menținut-o la un nivel mai înalt, decît ar fi fost în caz contrar. Analiza primelor 10 zile ale lunii ianuarie ne oferă temei să prognozăm o inflație lunară de 1% - comparați 3,9% în ianuarie 2015. Dacă nivelul ei se va menține în februarie și martie, atunci inflația anuală va coborî pînă la 9-10% (anul trecut – peste 16%), iar inflația anuală așteptată, ținînd cont de oscilațiile sezoniere, va fi în jur de 6%.

Rusia – o economie cu adevărat de piață

În pofida opiniei generale, împărtășite de Occident, Rusia de astăzi are o economie cu adevărat de piață, într-o măsură mai mare decît Occidentul. Pentru economia de piață a Rusiei sunt caracteristice, în special, următoarele: valută liber convertibilă și nereglementată de stat, rate reale, impozite joase și piață flexibilă a muncii. În condițiile pieței, dobînzile înalte din ultimii ani, au oferit un rezultat cu adevărat benefic, deoarece au impus întreprinderile să-și sporească competitivitatea, prin renunțarea la povara excesivă și restructurare. E greu să obții profit, dacă trebuie să achiți 15% și mai mult pentru credite și, prin urmare, companiile rusești au fost impuse să se adapteze, așa că ele devin foarte econome și zgîrcite și sunt gata pentru a răspunde provocărilor globale.

Prognoza pentru 2016, în realitate, este foarte sumbru sub toate aspectele, în condițiile unei situații geopolitice descurajatoare, a riscului sporit al unui război dezastruos și a perturbărilor economiei globale. Rusia trebuie să-și mențină cursul și să nu ezite. Rusia are șanse să cîștige, cînd se va așeza tot colbul – aici mă refer și la economie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?