X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

BNM a redus prognoza inflației pe anul 2016

4 feb. 2016,, 12:40   Economie
832 0
НБМ снизил прогноз инфляции на 2016 г.
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei pentru prima dată în ultimele 12 luni și-a redus prognoza inflației, așteptînd rata de decelerare a creșterii prețurilor în țara noastră. BNM a diminuat, în particular, prognoza ratei medii anuale a inflației pentru anul 2016 de la11,9% pînă la 10,1% și consideră că în anul 2017 acest indice va constitui doar 6,6%. Acest fapt l-a declarat guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, prezentînd jurnaliștilor prima trecere în revistă a inflației de anul acesta, transmite NOI.md.

Potrivit spuselor lui, rata maximală a inflației se va atesta în primul trimestru 2016 – 12,4%. După cum se preconizează, inflația în Moldova va reveni la gama de variabilitate de la indicele-țintă de ± 1,5 puncte procentuale la 5% în trimestrul trei 2017.

El a specificat că reducerea prognozei inflației pe anul 2016 este condiționată inclusiv de evoluția prețurilor la produsele petroliere pe piețele mondiale, în particular, dacă în cazul prognozei precedente a inflației în noiembrie 2015 prețul mediu al petrolului era prognozat la nivel de 53 dolari barilul, acum – la nivelul de 32 dolari.

Se prevede diminuarea contribuției inflației de bază, contribuției din partea prețurilor reglabile, costurilor combustibilului, precum și prețurilor la alimente, care urmează să încetinească ritmul creșterii spre sfîrșitul anului. Guvernatorul BNM a indicat că prețurile la produsele alimentare în anul 2015 s-au majorat pe fundalul secetei mari, dar ele își vor menține impactul asupra inflației și în anul 2016, deoarece aceasta la început a dus la creșterea prețurilor la legume și fructe, iar apoi poate influența asupra prețurilor la cereale, produse animaliere etc.

Dorin Drăguțanu a indicat că BNM își va reexamina prognoza inflației, dacă se vor produce modificări macroeconomice substanțiale la nivel global, regional și local. Totodată, potrivit spuselor lui, orice informație trebuie analizată multilateral, spre exemplu, pe de o parte, reducerea în continuare a prețurilor la petrol, iar pe de altă parte – va exercita un impact și mai negativ asupra situației economice în Rusia, ceea ce va influența asupra comerțului ei cu Moldova, exporturilor în FR a producției moldovenești, transferurilor de bani ale migranților de muncă etc.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?