Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Raionul Taraclia ar putea obţine statut de regiune etnoculturală (DOC)

2 feb. 2016,, 17:00   Societate
1313 0
Тараклийскому району могут придать статус этнокультурного региона (ДОК)
Foto: taraclia.net
Partidul Comuniştilor a lansat o iniţiativă privind atribuirea raionului Taraclia a unui statut special. Potrivit documentului, pe care PCRM intenţionează să-l supună dezbaterilor în Parlament, regiunea ar putea obţine denumirea de „Raionul etnocultural Taraclia”, relatează NOI.md.

În iniţiativa deputaţilor PCRM se menţionează că „statutul raionului etnocultural Taraclia din Republica Moldova este o formă de autodeterminare etnoculturală a cetățenilor RM care locuiesc în mod compact pe teritoriul raionului Taraclia, se identifică cu comunitatea etnică a bulgarilor”. Această iniţiativă va oferi regiunii dreptul de a soluționa de sine stătător problemele ce ţin de menținerea identității, dezvoltarea limbii, educația și cultura națională, se menționează în proiectul de lege.

Totodată, proiectul de lege creează restricţii pentru autorităţile raionului Taraclia în chestiunea privind modificarea statutului juridic administrativ, spre exemplu, pe calea unui referendum local. Totodată, pe teritoriul raionului ar urma să fie utilizate alături de simbolica de stat a Moldovei și „simboluri proprii ce reflectă tradițiile istorice, culturale, social-economice și alte tradiții ale populației raionului”.

Potrivit iniţiativei, limbile oficiale ale raionului Taraclia ar urma să fie declarate limbile română, bulgară și rusă. Iar în cazul unei reforme teritorial-administrative raionul Taraclia ar urma să își păstreze actualul teritoriu.

Totodată, nota informativă a proiectului face referire la o adresare a Consiliului Raional Taraclia din 21 iulie 2015 cu privire la necesitatea adoptării de către Parlament a acestui proiect.

Anul trecut fracţiunea comuniştilor a supus dezbaterilor în Parlament chestiunea privind acordarea unor regiuni a statutului de „raion național-cultural”. Proiectul a fost votat în prima lectură de către deputații din PSRM, PD și PCRM.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?