X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

Unii experţii consideră că acţiunile de protest ale poziţiei s-au epuizat

30 ian. 2016,, 09:15   Politică
1176 1

Одни эксперты считают, что акции протеста оппозиции выдохлись
Foto: sputnik.md

Unii experţi sunt de părere că acţiunile de protest ale opoziţiei s-au epuizat şi în curând vor înceta. Politologul Vitalie Andrievschi, intervievat de corespondentul, că manifestanţii au forţă "pentru cel mult încă un miting".

"Vor striga, vor vorbi, şi apoi vor dispărea cel puţin pentru o lună - până la 22 martie. Anume atunci, când problema alegerii Preşedintelui va fi actuală, opoziţia se va decide la ultima luptă, decisivă. Însă şi până la 22 martie pot fi alte variante de dezvoltare a situaţiei. Spre exemplu, dacă Parlamentul va vota desfăşurarea referendumului privind alegerea directă de către popor a şefului statului", a spus el.

Expertul este convins că aceste 2-3 luni "este o pauză bună pentru executiv".

"Cred că vor fi soluţionate trei seturi de subiecte: de sprijinire a mediului de afaceri şi scutirea acestuia de verificări în exces şi controlul diferitor instanţe competente. Vor fi reforme în sectorul justiţiei, inclusiv demiterea unor persoane. Este şi al treilea set, cel social - majorarea pensiilor pentru unele categorii de angajaţi bugetari: medici şi pedagogi, precum şi punerea în vânzare a pâinii sociale sau chiar a magazinelor sociale pentru pensionari", a menţionat Andrievschi.

Principal în acţiunile echipei Premierului Pavel Filip în opinia sa este axarea pe restabilirea relaţiilor cu partenerii externi, şi anume cu FMI.

"Semnarea Memorandumului cu FMI este vitală, deoarece dintr-o parte va confirma legitimitatea puterii, iar din alta - va servi drept semnal pentru investire în economia Moldovei", a spus analistul.

El este convins că actualii lideri ai opoziţiei nu sunt capabili de acţiuni pe termen lung în jocurile politice cu guvernarea.

"Usatîi şi Năstase au forţe pentru distanţe scurte: mitinguri, să strige, să îndemne la înlăturare. Dar nimic mai mult. Năstase nu este politician, iar Usatîi stă la Chişinău deoarece nu vrea să se întoarcă la Bălţi şi să se ocupe de problemele oraşului. Lui Dodon îi este confortabil în Parlament. El va face declaraţii dure, dar nu şi măsuri radicale. Usatîi şi Năstase sunt gata pentru măsuri extreme şi reprezintă un pericol real pentru stabilitatea politică a ţării", consideră Andrievschi.

Expertul Valeriu Ostalep a amintit că nici o guvernare nu cedează nimic aşa uşor.

"În cazul nostru nimeni nu a pierdut şi nu a câştigat, nu a cedat sau sacrificat. Deoarece ceea ce s-a întâmplat nu a fost o partidă de şah. S-au auzit ameninţări din partea opoziţiei, promisiuni ale "şahului din Făleşti", careva ultimatumuri. Politicienii moldoveni nu au experienţă de luptă decisivă cu guvernarea prin metode paşnice în limitele legii şi aceasta este problema tuturor cetăţenilor republicii. Noi am devenit prizonierii incapacităţii liderilor opoziţiei de a găsi modalităţi neordinare de influenţare a guvernării", consideră fostul diplomat.

În opinia sa, protestele s-au epuizat.

"Totodată, s-au epuizat de la sine, iar guvernarea doar a urmărit. Şi Dodon, şi Usatîi au acţionat conform metodei de acum cinci ani a PCRM: să scoată de 2-3 ori pe an oamenii în piaţă şi să strige sub sunetul sirenelor şi tobelor. Din păcate, în realitate nimic nu s-a schimbat pentru cetăţeanul de rând", a spus el.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?