Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Cîți bani au fost întorși din miliardul furat

28 ian. 2016,, 09:15   Economie
859 2
Foto: gandul.info
Potrivit situației de la 21 ianuarie, din miliardul de dolari furat, în Moldova au fost întorși 480 de milioane de lei, datorită acțiunilor întreprinse de lichidatorii celor trei bănci problematice – Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Informația a fost plasată pe rețelele de socializare de către deputatul în Parlament, secretarul Comisiei pentru economie, buget și finanțe, președintele subcomisiei pentru supravegherea sistemului financiar-bancar, doctorul în economie Vladimir Golovatiuc, relatează NOI.md.

„După lichidarea băncilor, lichidatorii realizează activele – este asigurată rambursarea creditelor, sînt realizate gajurile, inclusiv prin instanțele judecătorești, și parțial din acești bani este rambursat creditul BNM. Procesul este deja în desfășurare, dar este o nimica toată. Potrivit situației de la 21 ianuarie, în urma măsurilor întreprinse de lichidatori, Băncii Naționale i-au fost restituite 480 de milioane de lei. În ansamblu, în instanțele țării se află procesele celor trei bănci în valoare totală de circa 1 miliard de lei. Simțiți diferența, după cum se spune la Odesa. Din cei 14,5 miliarde de lei eliberați de BNM și incluși în datoria de stat internă a Moldovei se prevede rambursarea a doar 1 miliard de lei, dar cum rămîne cu ceilalți 13,5 miliarde de lei?”, a scris deputatul.

El a adăugat: „Ceilalți bani vor fi transferați în contul datoriei de stat interne a țării, care va fi achitată de întreaga populație, de businessul țării. De ce de ei? Deoarece, ținînd cont de suma acestei datorii și a dobînzii mari la ea, din buget vor fi TĂIATE programele sociale, investițiile etc. Și acest lucru va dura nu un singur an, dar, potrivit fostului ministrul al Finanțelor, ar putea să dureze 10-15 ani. Așa că panoul informațional este un lucru bun, dar mai binevenite ar fi MĂSURI mai radicale de atragere a persoanelor responsabile la răspundere și MĂSURI și MAI RADICALE PENTRU RECUPERAREA ACESTOR BANI. Nu a unor bani oarecare, ci a MILIARDULUI!”, a punctat Vladimir Golovatiuc.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?