Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Șeful Băncii Mondiale în Moldova: Moldova poate prospera, dacă...

24 dec. 2015,, 13:30   Economie
1156 0

Глава ВБ в Молдове: Процветание Молдовы достижимо, если...
Foto: newsline.md

În pofida tuturor problemelor din anul 2015, prosperitatea Republicii Moldova nu este un obiectiv distant, dacă autoritățile vor întreprinde în anul 2016 un șir de acțiuni. Declarația aparține șefului reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova, Alex Kremer, și a fost postată pe blogul acestui „ Moldova: adio 2015 și salut 2016!”, informează NOI.md.

Potrivit lui Alex Kremer, în primul rînd este necesar de remediat situația în sectorul bancar. Oficialul a subliniat că Banca Mondială a impus drept condiție pentru acordarea sprijinului bugetar efectuarea unor audituri diagnostice în alte trei bănci importante („Moldindconbank”, „Moldova Agroindbank” și „Victoriabank”). Primele rapoarte urmau să fie prezentate în această lună. Dacă acestea vor constata anumite carențe, Banca Națională a Moldovei trebuie să ia acțiuni imediate pentru a le remedia.

În afară de aceasta, este nevoie de continuitate în sectoarele sociale: sănătate, educație și protecție socială. Alex Kremer a spus că schimbările pozitive sînt în curs de implementare, fapt care va însemna redirecționarea fondurilor dinspre instituții terțiare care servesc unor interese speciale, către pachetul universal în medicină, către școli decente și către asistență socială țintită. „E important, așadar, să avem stabilitate politică pentru a continua acest parcurs bun”, a menționat șeful reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova.

Alex Kremer a mai spus că este necesar de eliminate interesele private din instituțiile economice publice. Potrivit oficialului, dacă controlul corupției în Moldova ar fi fost la fel de bun ca în Letonia sau Slovenia în ultimii 10 ani, economia Moldovei ar fi acum cu 25% mai prosperă. „Fiecare cetățean al Moldovei plătește astfel un preț zilnic pentru eșecul de a combate corupția. Ca să citez un producător cunoscut de echipamente sportive: Trebuie doar să o faci!”, a subliniat Alex Kremer.

Reprezentantul Băncii Mondiale a indicat asupra necesității soluționării problemei aprovizionării țării cu energie electrică, subliniind că Moldova are nevoie de mai multă transparență pe piața de energie electrică. Potrivit lui Alex Kremer, compania „Energocom” trebuie să-și publice finanțele, ANRE trebuie să asigure implementarea adecvată a normelor și reglementărilor în vigoare, iar interconexiunile cu România trebuie să fie construite astfel, încît importurile de energie electrică din România să poată concura cu monopolul instituit de Centrala de la Cuciurgan/„Energocom”.

Șeful reprezentanței Băncii Mondiale în Moldova a subliniat că este necesar de ajustat finanțele publice, astfel încît investițiile și achizițiile publice să fie relansate. Potrivit lui Alex Kremer, aceasta este o sarcină dificilă, deoarece bugetul trebuie să-și asume costurile aferente fraudei bancare, iar costul datoriei publice a crescut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?