Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Comisia Europeană deschide o anchetă în care este implicată compania Meta

17 mai. 10:45   Externe
1624 0

Comisia Europeană a deschis o investigație asupra companiei Meta în legătură cu protecția minorilor pe platformele sale Facebook și Instagram, transmite DPA.

Investigația este legată de temeri că platformele Facebook și Instagram „ar putea exploata slăbiciunile și lipsa de experiență a minorilor și le-ar putea induce adicții comportamentale”, conform unui comunicat de presă al Comisiei.

O altă îngrijorare este legată de efectul „de vizuină de iepure care te atrage spre din ce în ce mai mult conținut deranjant”, conform unui oficial din partea Comisiei. Executivul UE este, de asemenea, îngrijorat în legătură cu accesul minorilor la conținut neadecvat și cu protecția vieții private. Investigația va verifica și dacă Facebook și Instagram respectă legea europeană privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA), o lege care impune platformelor online mari să evalueze și să limiteze anumite riscuri legate de utilizarea serviciilor oferite, în special în cazul copiilor.

„Nu sîntem convinși că Meta a făcut suficient pentru a se conforma obligațiilor ce rezultă din DSA – să atenueze riscul de efecte negative asupra sănătății fizice și psihice a tinerilor europeni pe platformele sale Facebook și Instagram”, a susținut printr-o postare pe X comisarul european pentru piață internă Thierry Breton.

Meta ar putea să se confrunte cu dificultăți și în ceea ce privește folosirea unor instrumente pentru verificarea vîrstei care să fie rezonabile, proporționale și eficiente pentru a-i împiedica pe copii să acceseze conținuturi interzise minorilor, se mai arată în comunicatul CE. Comisia va investiga, de asemenea, dacă Meta nu respectă „obligațiile ce-i revin prin DSA de a aplica măsuri adecvate și proporționale pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță și securitate pentru minori”.


Executivul UE va acorda o atenție deosebită setărilor implicite de confidențialitate pe care le au Facebook și Instagram pentru minori, precum și în ceea ce privește „proiectarea și funcționarea sistemelor de recomandare” care aduc conținut către utilizatori. Dacă în urma acestei anchete se va stabili că Meta a încălcat regulile DSA privind diminuarea riscurilor, compania ar putea fi amendată cu pînă la 6% din venitul său anual global. Compania Meta este deja investigată sub raportul DSA cu privire la modul în care gestionează publicitatea politică, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European ce vor avea loc în perioada 6 – 9 iunie. De asemenea, CE investighează și TikTok în legătură cu chestiuni similare legate de siguranța și protecția minorilor.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?