Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Noi detalii în cazul grupării criminale reţinute la Bălţi

26 noi. 2015,, 09:05  
1375 6
Новые детали в деле группировки, планировавшей захват госучреждений
Foto: esp.md
UPDATE 08:55) Cei 13 reţinuţi pentru planificarea atacurilor de amploare asupra instituţiilor statului vor fi puşi astăzi sub acuzare.

De asemenea, procurorii vor cere pentru ei câte 30 de zile de arest preventiv.

(06:34) Noi detalii în cazul grupării teroriste care planifica atacuri de amploare asupra instituțiilor statului. Potrivit Procuraturii municipiului Bălți, cei mai mulţi dintre membri au studii medii, iar doi dintre ei sunt angajați la o întreprindere de stat.

La ora 11:00, Inspectoratul General al Poliției va oferi detalii în acest caz. Publika TV va transmite evenimentul în direct.

13 persoane au fost reţinute miercuri pentru 72 de ore, în urma descinderilor la 24 de adrese, la care au participat peste 100 de poliţişti, procurori şi mascaţi. Suspecţii intenţionau să destabilizeze situaţia în nordul ţării şi în Găgăuzia.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării obişnuiau să se întâlnească pe teritoriul instituțiilor de învățământ, dar și în alte locuri unde nu aveau acces locuitorii din Bălți.

"Majoritatea au studii medii, unii dintre ei au studii medii incomplete, majoritatea nu sunt angajaţi în câmpul muncii. Doi sunt încadraţi şi activează la întreprinderea de stat "Calea Ferată"", a declarat procurorul municipiului Bălţi, Viorel Tureac.

Gruparea a intrat în vizorul forțelor de ordine acum două luni. Procurorii susţin că indivizii planificau să formeze un aşa-numit stat "Rusia Nouă".

"Intenţionau să înceapă atacurile din municipiul Bălţi, să atace iniţial organul de poliţie, procuratura, instanţa de judecată, brigada militară, bazele angro unde se stochează mijloace financiare şi produse alimentare pentru întărirea bazei tehnico materiale", a declarat şeful Direcţiei Operaţiuni Speciale MAI, Oleg Cojocari.

Membrii grupării intenţionau, mai întâi, să destabilizeze situaţia în nordul ţării, apoi în Găgăuzia şi, în cele din urmă, în regiunea Odesa din Ucraina.

"A avut drept scop acumulare de armament prin atacul instituţiilor de drept din Nordul Moldovei, apoi atacul instituţiilor penitenciare pentru eliberarea criminalilor din instituţiile penitenciare pentru a forma un grup larg în Republica Moldova", a declarat preşedintele Comisiei Securitate Naţională, Apărare şi Ordine Publică, Veaceslav Untilă.

Zeci de mascaţi de la "Fulger", poliţişti şi procurori au efectuat percheziţii la domiciliile şi în maşinile suspecţilor. Anchetatorii au găsit muniții, arme și alte lucruri care pot fi folosite ca probe.

"Era un grup de persoane din Bălţi şi câţiva locuitori ai municipiului Chisinău care au început să recruteze în această grupare persoane contra sumelor de bani sau pe principii ideologice", a menţionat ministrul în exerciţiu de Interne, Oleg Balan.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului General al Poliției, unul dintre membrii grupării s-a născut în regiunea Donbass. Persoanele reținute au fost escortate în izolatoarele Inspectoratelor de Poliţie din nordul țării.

Cei mai mulţi membri ai grupării criminale reținuți la Bălți au fost, anterior, judecaţi pentru infracţiuni deosebit de grave.

În acest caz a fost intentat un dosar penal pentru terorism. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă să-şi petreacă tot restul vieţii după gratii.

PUBLIKA.MD aminteşte că la sfârşitul lunii iunie 2014, în Autonomia Găgăuză, a fost reținută o grupare criminală, bănuită de pregătirea unor moldoveni pentru acţiuni de destabilizare a ordinii în stat. Operațiunea a fost desfăşurată de Procuratura Generală în comun cu Serviciul de Informații și Securitate.

Cinci membri ai grupării au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare pentru atentarea la ordinea constituțională. Alţi doi au fost găsiţi vinovați și de acordarea suportului pentru serviciile secrete străine în scop terorist şi pregătirea la participarea unei formaţiuni paramilitare ilegale.

În luna septembrie 2014, alţi doi complici au fost deferiţi justiţiei pentru cinci capete de acuzare. Printre acestea se numără asigurarea mercenarilor, trădare de Patrie și instruirea şi acordarea suportului serviciilor secrete străine în scop terorist.

În data de 6 septembrie, un grup de activişti ai mişcării extremiste Antifa a provocat altercaţii în faţa Procuraturii Generale. Forţele de ordine i-au reţinut pe câţiva membri ai mişcării, asupra cărora au fost găsite obiecte din metal, inclusiv lacăte şi lanţuri. Aceștia sunt cercetați pentru dezordini în masă și acțiuni de destabilizare a situației din țară.

La mijlocul lunii noiembrie, polițiștii au reținut doi moldoveni pe Aeroportul Chișinău. Aceștia sunt suspectaţi că ar fi participat la acţiunile organizate de grupul Petrenco, la începutul lunii septembrie. Un moldovean deţinea o legitimaţie de militar, eliberată de autorităţile autoproclamatei republicii populare Doneţk.

Potrivit procurorilor, cei doi au participat, ca mercenari, în luptele din estul Ucrainei, de partea rebelilor proruşi.

În opinia anchetatorilor, acest lucru ar demonstra că printre cei implicaţi în altercaţiile din faţa Procuraturii Generale au fost şi manifestanţi cu experienţă militară.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?