Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Care două monumente vor apărea la Chișinău?

19 noi. 2015,, 17:10  
1502 2
Какие еще два памятника появятся в Кишиневе?
Foto: noi.md
Astăzi consilierii Consiliului municipal Chișinău au aprobat instalarea în capitală a două monumente, transmite NOI.md.

Unul dintre ele este compoziția Grigore Vieru, care va fi inălțată la începutul bulevardului, care poartă numele poetului, vizavi de clădirea Băncii Naționale. Concursul pentru cel mai bun proiect a fost anunțat încă în anul 2011, tot atunci a fost constituită comisia pentru concurs în frunte cu primarul general.

Potrivit informației Direcției arhitectură, urbanism și relații funciare a primăriei capitalei, în total la concurs au fost înaintate oferte din partea a 13 colective, care aveau 21 de propuneri. În prima etapă au fost selectați șapte participanți cu 12 modele de compoziții. După patru ani s-a decis de a actualiza componența juriului și de a prelungi concursul pe nouă luni.

În scuarul Catedralei, în dreapta lui, va apărea grupul sculptural „Trei mucenici”. Cu solicitarea de a restabili acest monument consiliului municipal i s-a adresat Asociația studenților ortodocși români, anexînd referințe pozitive ale Ministerului Culturii și Academiei de Științe a Moldovei. Grupul sculptural este consacrat lui Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea. Un atare monument a fost instalat în scuarul Catedralei în anul 1933. Cheltuielile pentru proiectarea și edificarea monumentului vor fi acoperite de această asociație, de asemenea va fi atrasă finanțare din alte surse.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?