Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

Lupu: Moldova ar putea fi lipsită de neutralitate

15 oct. 2015,, 15:26   Politică
12184 15
Foto: noi.md
Există informaţii că în viitorul apropiat Curtea Constituţională va adopta decizia privind modificarea articolului care stipulează neutralitatea ţării, consideră liderul fracţiunii parlamentare a democraţilor, Marian Lupu.

În cadrul primei şedinţe în plen a sesiunii de toamnă-iarnă, liderul fracţiunii democraţilor, Marian Lupu, a declarat că el deţine informaţii potrivit cărora se prevede să se anuleze neutralitatea Republicii Moldova.

Sesizarea privind interpretarea articolului 11 al Constituţiei Republicii Moldova care prevede că Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă a fost depusă la Curtea Constituţională (CC) a ţării de către deputaţii din fracţiunea liberală din 26 mai 2014.

„Există informaţii că în viitorul apropiat Curtea Constituţională va adopta decizia privind schimbarea statutului de neutralitate al ţării”, a spus Lupu.

În opinia autorilor sesizării, Republica Moldova trebuie să renunţe la statutul de neutralitate şi să adere la NATO, în caz contrar ţara riscă să-şi piardă independenţa şi suveranitatea.

Preşedintele CC, Alexandru Tănase, a declarat în cadrul unuia dintre forumurile din România că „Curtea Constituţională a Moldovei trebuie să adopte decizia privind statutul de neutralitate al statului, în ce măsură acest statut poate sau nu poate fi aplicat în cazul în care ţara se confruntă cu un pericol militar extern”.

Sesizarea liberalilor trebuia să fie examinată la CC la 8 decembrie 2014. Preşedintele republicii, Nicolae Timofti, a solicitat atunci magistraţilor să amîne examinarea acestei chestiuni, argumentînd că este un subiect foarte important.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?