Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427
Preşedintele stiri: 4011

Ce au propus savanţii moldoveni Guvernului

13 oct. 2015,, 10:05   Societate
2452 1
Foto: noi.md
Savanţii din Republica Moldova au propus Guvernului concepţia reformei din domeniul cercetărilor ştiinţifice şi elaborărilor. Anunţul a fost făcut luni de preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca.

"În concepţie se propune crearea Consiliului naţional pentru cercetare şi dezvoltare, în calitate de organ consultativ pe lîngă prim-ministru. Consiliul va studia proiectele propuse Guvernului şi, la rîndul său, va propune bugetul necesar pentru realizarea acestora", a spus savantul.

În document se mai subliniază necesitatea de a reforma Academia de Ştiinţe, care, în opinia savanţilor, ar trebui să devină o instituţie autonomă, care activa în interesul ţării şi finanţată din bugetul de stat.

Se propune reorganizarea Consiliului naţional pentru acreditare şi atestare prin fuziune cu Agenţia Naţională de Asigurare a Calităţii în Învăţămîntul Profesional, pentru organizarea unei instituţii independente de evaluare şi control al calităţii în domeniul studiilor superioare şi cercetărilor ştiinţifice.

Potrivit lui, concepţia are drept scop sporirea rolului savanţilor în societate, dinamizarea activităţii lor în diverse domenii ca economie, politică, educaţie.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?