Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Candu intenţionează să reformeze sistemul anticorupţie din Moldova

10 oct. 2015,, 13:30   Politică
3573 12

Foto: noi.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a propus să fie reformat şi relansat sistemul anticorupţie din Moldova, îndemnând instituţiile statului şi reprezentanţii societăţii civile să se aşeze la masa de negocieri pentru pregătirea până în decembrie a pachetului de iniţiative legislative pentru modificarea şi completarea unor legi din domeniul combaterii corupţiei. Asemenea apel a fost adresat vineri, la şedinţa grupului de lucru pentru reformarea sistemului anticorupţie.

Spicherul a spus că multe proiecte nu pot fi realizate din cauza riscului corupţiei, şi această problemă trebuie lichidată prin eforturi comune.

"Noi spunem că corupţia ar exista în Moldova şi am avea şi instrumente pentru combaterea acesteia. Noi dorim să relansăm acest sistem de luptă cu corupţia, care zădărniceşte dezvoltarea şi modernizarea Moldovei", a spus Candu.

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a explicat că decizia de a reforma sistemul se datorează nu acţiunilor de protest din centrul Chişinăului.

"Acest pas s-a discutat încă în perioada pregătirii programului de activitate a Guvernului. Noi conştientizăm că avem nevoie de măsuri concrete şi eficiente pentru a scoate ţara din starea de stagnare permanentă. Cetăţenii declară că nu au încredere în stat şi instituţiile sale, deoarece toţi demnitarii şi funcţionarii sunt corupţi", a spus Premierul.

Potrivit spuselor sale, investitorii străini văd sistemul judiciar din Moldova "nu ca pe un element de protejare a intereselor sale, ci o sursă suplimentară de cheltuieli".

"Lista cheltuielilor lor conţine poziţia "justiţie". Evident că în asemenea condiţii nu ne permitem să vorbim despre dezvoltarea ţării", a menţionat Premierul.

Sarcina principală a grupului de lucru este identificarea şi eliminarea lacunelor din actele procedurale, juridice şi instituţionale. De asemenea, grupul propune măsuri urgente şi radicale pentru dezrădăcinarea corupţiei.

Grupul de lucru este format din deputaţi, reprezentând patru fracţiuni parlamentare, inclusiv din opoziţie, miniştri, membri ai cabinetului Preşedintelui Republicii Moldova şi Prim-ministrului, reprezentanţi ai instituţiilor specializate în lupta directă cu corupţia, precum şi ai societăţii civile, Oficiului Consiliului Europei şi Delegaţiei UE în Republica Moldova.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?