X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Drăguțanu: „Jaful secolului” doar parțial a influențat devalorizarea leului

22 sep. 2015,, 11:30   Economie
3264 8
Дрэгуцану: «Кража века» лишь частично повлияла на девальвацию лея
Foto: tribuna.md
Furtul așa zisului miliard de dolari din băncile Moldovei doar parțial a influențat devalorizarea leului, fiind doar unul dintre factorii deprecierii bruște a valutei naționale în țară, dar nu cel mai principal. Acest fapt l-a declarat președintele Băncii Naționale a Moldovei Dorin Drăguța care și-a prezentat ieri demisia, luînd cuvîntul în emisiunea „În profunzime” de pe postul „ProTV Chișinău”, relatează NOI.md.

Potrivit lui, leul s-a depreciat nu doar din cauza problemelor în sectorul bancar, dar și din cauza altor factori obiectivi. Șeful Băncii Naționale a menționat că din cauza embargoului asupra livrărilor de produse în Rusia în țară s-a redus exportul, ceea ce a determinat micșorarea intrărilor valutare. De asemenea, în urma devalorizării bruște a rublei ruse au scăzut și remitențele de la migranții din Moldova.

Au fost și alți factori care au influențat cursul de schimb. Dorin Drăguțanu a spus că de la începutul acestui an leul s-a depreciat în raport cu dolarul cu aproximativ 29 la sută, dar totuși într-o măsură mai mică comparativ cu valutele naționale ale majorității țărilor din CSI. Guvernatorul BNM a menționat că multe țări din CSI care dispun de rezerve de petrol și gaze au încercat să mențină cursul valutar, însă nu au reușit, și acesta s-a prăbușit. Astfel, rubla rusă s-a devalorizat timp de un an cu 70 la sută, tengeul kazah – cu 50 la sută, manatul azer – cu 30 la sută.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?